torstai 7. lokakuuta 2010

Paska kaupunki

Forssassa, Janakkalassa, Riihimäellä, joka paikassa tiedetään, että Lahti on paska paikka. Köyhiä enemmän kuin muualla, työttömyys älyttömän suurta, Suomen Chicago. Lahden mustaajia ovat varsinkin Lahdesta muualle muuttaneet toimittajat ja Lahteen muualta muuttaneet. Olkoon muuttaja Hattulasta, Hauholta tai Haminasta, niin sellaiselle Lahti on aina huonompi kuin se oma erinomainen lähtöpaikka.

Tv-ohjelmien tekstittäjätkin hallitsevat asian. Top Gear –auto-ohjelman juontaja Richard Hammond sanoi kerran, että ”liikemiehet ovat tosi tylsiä ja ne on töissä Lahdessa”. Todellisuudessa Hammond käytti tylsyysvertauksessaan 200 000 asukkaan Swindonia Lounais-Englannissa.

Olen asunut Lahdessa 40 vuotta. Lyhyempiä pätkiä olen ollut Jyväskylässä, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Lahti on näistä ainoa, missä omaa kaupunkia haukutaan ja pilkataan niin voimakkaasti kuin täällä.

Osasyynä tähän ovat perinnetekijät. Kun 25 000 asukkaan Lahteen tuli 10 000 evakkokarjalaista, niin heille Lahti oli tietenkin mitättömyys. Mikkää ei olt niiko meil Viipuris. Meil kuraveetkii ol parempii. Seuraava invaasiovaihe oli, kun Lahden teollisuus veti puoleensa. Pönttövuoren tunnelin kautta Lahteen tuli julmettu määrä savolaisia ja pohjoiskarjalaisia. Näin Lahteen oli idästä syntynyt mongolimainen siirtokunta, joka ei tuntenut Lahtea omakseen.

Mistä lie tänne ängennyt esimerkiksi Lahden Radion toimittaja Tanja Perkiö, joka nimittää Lahtea neukkulahenkiseksi takapajulaksi? Tosin toimittajalikka on löytänyt toisenkin samanlaisen kaupungin: ”Lahti on lamassa, eikä tämä ole uutta tekoa, vaan poteroon on jämähdetty vuosia sitten. Olen asettunut puolivahingossa Lahteen ja yrittänyt pontevasti kotiutua, rampata riennoissa ja paikallistua. Vaan ei ole onnistunut - onneksi. Lahdelle pärjää vain Heinola, sillä isoveli ja pikkusisko oikein kamppailevat siitä, kummassa saadaan tartutettua masentuneempi tunnelma ympäristöön.”

Tuore tutkimustulos kertoo, että maan sisäisen muuttoliikkeen perusteella vetovoimaisimmat kaupungit ovat viimeisten viiden vuoden aikana olleet Seinäjoki, Hämeenlinna, Salo ja Lahti. Eniten häviölle ovat 20 suurimmasta kaupungista jääneet Kouvola, Vantaa, Kotka ja Turku.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että Lahti on tänne muuttaneiden mielestä mainettaan parempi paikka. Viimeksi maanantaina Etelä-Suomen Sanomissa haastateltiin tällaisia ihmisiä, ja tyytyväisiltä vaikuttivat.

Lahden seudun kuntaliitoshankekin kaatui tunnesyihin. Lahden maine on huono. Pienet kunnat ovat taloutensa kanssa kusessa, mutta Lahteen ne eivät halunneet liittyä – tämä tilanne tulee kuitenkin eteen viimeistään kymmenen vuoden kuluttua.

Hollolalaiset, nastolalaiset ja muut maalaiset olisivat aika orpoja, jos eivät asuisi Lahden lähellä. Lahden vetovoiman ja Lahden veronmaksajien ansiosta heilläkin ovat lähellään maailmanluokan orkesterin konsertit, uusi elokuvateatteri, SM-liigan lätkäottelut, isot marketit, 2/3 lähikuntalaisten työpaikoista, hyvät liikenneyhteydet Helsinkiin jne.

Mutta ettei totuus unohtuisi, eivät omia kaupunkejaan kaikki muutkaan rakasta. Piruuttani panin googleen haun ”Hämeenlinna on paska”, ja sieltähän se heti iski vastaan jostakin blogista: ”Paska kaupunki. Takapajuinen jurpola, täysmänttien valaistu hautausmaa.”

Muistan hyvin, kun 40 vuotta sitten muutin Hämeenlinnasta Lahteen. Oli kuin taivas olisi auennut. Lahti näytti oikealta kaupungilta rupisen Hämeenlinnan jälkeen. Reipas oli juuri voittamassa SM-kultaa ja Kuusysikin pelasi mestaruussarjassa, Lahden oopperan ensi-iltaan oli tulossa Giuseppe Verdin Naamiohuvit, seuraavana talvena pääsisin kotoa kävellen Salpausselän kisoihin jne.

Nyt meillä on myös Sibeliustalo. Lahdessa sen olla kuuluukin, koska täällä on sen arvoinen orkesteri. Miltähän vaikuttaisi, jos Hämeenlinnan kulttuurikeskus Verkkotehdas olisi nimeltään Sibeliustalo, mutta siellä kävisi Lahden kaupunginorkesteri soittamassa?

kari.naskinen@gmail.com