keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Pelleilyä eläkeiällä ja -rahoilla

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs ehdottaa, että varsinainen eläkeikä nostettaisiin 67 vuoteen. Fagernäsin mielestä 63-vuotiaana saisi kuitenkin jäädä eläkkeelle, jos takana olisi 40 työvuotta. Herroilla itsellään on toinen meininki, eivätkä he ainakaan esimerkkiä halua näyttää. Fagernäs siirtyy eläkkeelle vuodenvaihteessa täyttäessään 63 vuotta; työelämässä hän on ollut vuodesta 1972, siis 37 vuotta.

Erikoista peliä pelataan myös työeläkeyhtiöiden kanssa. Hallitus aikoo jatkaa sitä viime vuonna salakähmäisesti säädettyä poikkeuslakia, mikä mahdollistaa näille yhtiöille isojen riskien ottamisen sijoitustoiminnassa. Tämä käy niin, että yhtiöiden vakavaraisuussäännökset pidetään edelleen löysinä.

Vanhasen - Kataisen hallitus joutui väsäämään poikkeuslain, kun esimerkiksi Ilmarinen ja Varma olivat tuhonneet työeläkerahoja kansainvälisillä pörssimarkkinoilla. Poikkeuslailla yhtiöiden vakavaraisuussääntöjä lievennettiin. Pakko oli, koska työeläkerahastoissa vuoden 2007 lopussa olleet 122 miljardia euroa olivat vuoden 2008 lopussa enää 105 miljardia. Pörssikurssien aleneminen oli syönyt rahastoja 18 miljardia euroa.

Nyt tätä samaa peliä ollaan jatkamassa. Työeläkeyhtiöiden ulkomaiselle osakekeinottelulle annetaan jatkoaikaa!

Kansainvälisestä pörssikeinottelusta on kiinnostunut myös ammattiyhdistysliike. Aamulehden selvityksen mukaan yhdeksällä isolla liitolla on arvopaperisijoituksia ulkomailla yhteensä 136 miljoonaa euroa (kotimaassa 210 miljoonaa).


kari.naskinen@gmail.com