keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Sodankäyntiäkin yksityistetään

Eduskunnan kyselytunnilla kannettiin huolta siitä, mitä vaikuttaa Puolustusvoimien kaluston huoltotoimintaan, jos siitä huolehtiva Raskone Oy yksityistetään. Puolustusministe-ri Jyri Häkämies (Kok) vastasi, että ei huolta, sillä toiminta on jo siirretty Raskoneelta pois. Tänä vuonna on hyökkäysvaunujen, maavoimien kuljetuskaluston, ase- ja elektroniikkajärjestelmien sekä ilmavoimien tutkien huollot siirretty Patria Oyj:n tytäryhtiölle Millog Oy:lle, jonka omistajat ovat Patria (55 %), Insta Group (26 %), Raskone (8 %), Sisu-Auto (8 %) ja Oricopan (3 %). Valtio on pääomistaja Patriassa (73 %) ja Raskoneessa (85 %), mutta nämä muut yhtiöt ovat yksityisiä.

Näin etenee sodankäynnin yksityistäminen. Kokoomus ja Patria ulkoistavat Puolustusvoimia, terminä on "strateginen kumppanuus". Häkämiehen ministeriö on ilmoittanut, että ulkoistamishankkeita tulee vielä paljon lisääkin: muonitus, terveydenhuolto, vaatehuolto, kiinteistöt, tietotekniikka, kuljetukset, materiaalitoiminnot, taloushallinto.

Jarmo Pykälä kirjoittaa Voima-lehdessä (7/2009), että armeijoiden toimintojen ulkoistaminen on kasvava trendi Euroopassa. Mallia otetaan tietenkin Yhdysvalloista: Irakin sodassa oli mukana 100 000 yksityisten turvallisuusfirmojen työntekijää. - "Yksityistämisen kauaskantoisimmat vaikutukset liittyvät sotilaallisen voiman läpinäkyvyyden ja demokraattisen valvonnan heikentymiseen", kirjoittaa Pykälä.

Suomessa kaikenlainen yksityistäminen on tällä hetkellä suorastaan vimmaisessa vaiheessa. Uusin hanke on, että Metsähallitus aiotaan muuttaa valtion "erityisyhtiöksi". Yhtiö on helpompi myydä kuin valtion liikelaitos, mikä sen hallintomuoto nyt on. Metsähallituksen hallinnassa on kolmasosa Suomen maa- ja vesipinta-alasta, noin 12 miljoonaa hehtaaria.

Ketkähän Suomen kymmenen vuoden kuluttua omistavat? Hirveetä mekkalaa pidetään siitä, kun venäläiset perheet ostavat kesämökkejä Saimaan rannalta, mutta Vanhasen - Kataisen hallitus tekee paljon isompaa kauppaa Suomella. Tai oikeastaan on jo parempi puhua Kataisen hallituksesta, koska Keskusta on heikon pääministerinsä takia enää pelkkä halvaantunut juoksupoika hallituksessa.

Monissa maissa esimerkiksi energia-ala on katsottu niin tärkeäksi infrastruktuurin osaksi, että sen langat on haluttu pitää valtion käsissä. Ei Suomessa. Täällä uutta ydinvoimaakin lähtee todennäköisesti tekemään yksityinen Fennovoima, josta kolmanneksen omistaa maailman suurin sijoittajien omistama sähkö- ja kaasuyhtiö E.ON.

Aikoinaan puhuttiin sellaisesta asiasta kuin huoltovarmuus. Siitä pidettiin huolta valtion harjoittamalla omistus- ja tukipolitiikalla. Enää ei näin ole. Kun kaikki on kaupan, ei valtiolla kohta ole mitään, mistä huolehtia. Leikillisesti on joskus käytetty termiä Oy Suomi Ab - nyt se alkaa olla todellisuutta. Jos tätä menoa jatkuu, Suomi-yhtiöstä omistavat tulevaisuudessa entistä suuremman osan kansainväliset suuryritykset. Saimaan mökkitontit ovat sen jälkeen pikkujuttuja.

Suomen Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala piirtää jo uhkakuvaa: "Venäläisten kanssa suomalaiset ovat oppineet toimimaan, mutta entä jos venäläiset kaappaisivat pörssin kautta Tieto-Enatorin ja suomalaisten henkilötiedot? Tai jos Kiinan valtiosta tulisi Nokian suurin omistaja? Arabialainen raha liikkuu mielellään, ja sehän sopii, mutta entä jos omistaja onkin syvästi islamiin sitoutunut poliittinen toimija?" (Suomen Kuvalehti 11.9.)

Poliisitoimintaakin halutaan yksityistää. Sisäasianministeri Anne Holmlundin (Kok) johtama ministeriö aikoo laajentaa yksityisten "turvatyöntekijöiden" valtuuksia. Tällaisille poliisiorganisaatioon kuulumattomille vartijoille ja järjestyksenpitäjille halutaan antaa nykyistä enemmän valtuuksia.

kari.naskinen@gmail.com