sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

Pesäkallio 25, Orimattila 23, Heinäsuo 15, Honkalinna 13Tänä kesänäkin toimii noin 300 kesäteatteria. Kysymyksessä on erilainen teatteri kuin talviteatteri. Helppo arvaus on, että näistä kesänäytelmistä on kevyitä hupailuja 290. Poikkeuksia on vähän. Suomenlinnassa pyörii toista kesää Tuntematon sotilas, mutta yleisesti ottaen ei kesällä pureuduta ainakaan vakavassa mielessä yhteiskunnallisiin ongelmiin eikä käsitellä dramaattisia ihmissuhteita.

Kesäteatteria tehdään paljolti harrastajavoimin. Tämä antaa esityksille leppoisan, kotikutoisen leiman. Aina ei äänenkäyttökään riitä, ja kun vielä puissa tuuli suhisee tai sade ropisee katsomon kattoon, jää repliikeistä osa kuulematta.

Kesäteatterissa yleisökin toimii eri tavalla kuin talvella. Tyypillistä esimerkiksi on, että aina aplodeerataan, kun tapahtuu jotain sellaista, mikä on yleisön mieleen. Taputetaan enemmän näytelmän juonenkäänteille kuin näyttelemiselle.

Kesäteatteri tarjoaa myös esityspaikkojensa osalta mahdollisuuden erilaiseen teatteriin kuin talvella sisällä. Voi käyttää ajoneuvoja. Heinäsuolla kuuluu näytelmään taksiauto, Orimattilassa auto ja mopo, ja Jyväskylässä Teatteri Eurooppa Neljä tuo näyttämölle maansiirtotraktorinkin. Honkalinnassa tyydytään kuitenkin vain rollaattoriin ja pyörätuoliin.

Väiajallakin toimitaan toisella tavalla. Ei osteta sherryä ja leivosta, vaan grillimakkaraa.

Sitten arvostelut Lahden seudun kesäteattereista, pisteet 0:sta 3:een:

 • Juoni: Pesäkallion Tukkijoella 3, Orimattilan Tankki täyteen 1, Heinäsuon Afrikan morsian 2, Honkalinnan Vilttiketju 1.
 • Ajankohtaisuus: Orimattila 1, Heinäsuo 2, Honkalinna 2.
 • Hauskuus: Pesäkallio 2, Orimattila 3, Heinäsuo 3, Honkalinna 2
 • Näyttelijäntyö: Pesäkallio 3, Orimattila 3, Heinäsuo 1.
 • Näyttämökuva: Pesäkallio 2, Orimattila 3, Heinäsuo 1, Honkalinna 2.
 • Musiikki: Pesäkallio 3.
 • Liikenneyhteydet Lahdesta: Pesäkallio 1, Orimattila 1.
 • Parkkipaikka: Pesäkallio 3, Orimattila 3, Heinäsuo 1, Honkalinna 1.
 • Katsomo: Pesäkallio 3, Orimattila 3, Heinäsuo 1, Honkalinna 1.
 • Väliaikatarjoilu: Pesäkallio 3, Orimattila 2, Heinäsuo 2, Honkalinna 2.
 • Esityksen pituus (yli kaksi tuntia kovilla penkeillä riittää): Pesäkallio 2, Orimattila 3, Heinäsuo 3, Honkalinna 2.
 • YHTEENSÄ: Pesäkallio 25, Orimattila 23, Heinäsuo 15, Honkalinna 13.

Näkemättä ovat vielä ainakin Nastolan ja Artjärven esitykset, mutta palataan niihin myöhemmin.

¤ ¤ ¤

Elokuvateattereissa kesä on nykyisin samanlainen kuin talvikin. Luoti lähtee pyssynsuusta hidastettuna ja porautuu kohteen otsaan, josta veri lentää hidastettuina suihkuina. Viimeksi jaksoin katsoa Wanted-nimistä elokuvaa kymmenen minuuttia ja palasin katsomaan televisiosta kunnollista jännäriä.

Nykyiset rikos-, vakoilu- ym. jännityselokuvat ovat sellaisia, että pääasia niissä on väkivalta. Televisiosta tulee vuoden mittaan kymmenittäin parempia vanhoja elokuvia, ja myös nykyiset tv-sarjat ovat parempia: Erikoisjoukkue, Foylen sota, Hiljainen todistaja, Kettu, Komisario Lynley, Kriminalistit, Murha mielessä, Todistettavasti syyllinen, Tähtimerkkimurhat, Ylikomisario Morse. Columbokin tulee uusintoina, ja Maxin kortilla näkee vanhoja sarjoja Pyhimyksestä alkaen kanavalla "MTV3 Sarja". Pitkistä elokuvista Beckit ja Wallanderit ovat myös laatuluokkaa.

Onko teatterielokuvat suunnattu vain kehittymässä oleville uusille rikollisille ammatinvalintamielessä?

kari.naskinen@gmail.com