torstai 24. heinäkuuta 2008

Kauppila, Nurmi, Skinnari, Viljanen, Rehula - teidän paikkanne ei ole valtuustossa


Viikkouutisten demaripakinoitsija "Kaupungintalon porttivahti" kiinnitti huomiota Lahden Kokoomuksen ideologiseen kärkihankkeeseen lähestyttäessä kunnallisvaaleja: sataman lokit on saatava häädetyksi.

Näin tosiaan näyttää olevan. Kun on seurannut lehtien yleisönosastoja, niin kokoomuslaisten suurin huolenaihe Lahdessa ovat lokit. Eivät kiinnosta ala-asteen luokkakoot, lääkärille pääsyt tai vanhustenhuolto, kuten porttivahti kirjoitti.

Käyn usein satamassa. Siellähän ne lokit ovat aallonmurtajalla, ja taitaa olla alkukesä, kun ne pitävät kovaa ääntä. Joku on kuulemma saanut valkoisen lokinpaskankin olkapäälleen. Kokoomuksen lokeista pitämä meteli on kuitenkin ylimitoitettu, mutta sen joutuu ymmärtämään vaalien läheisyyden takia.

Valtuustovaalit ovat vajaan kolmen kuukauden kuluttua. Ehdokkaiksi ovat Lahden seudullakin lähdössä myös kaikki kansanedustajat.

Kumma, ettei tätä asiaa saada järjestykseen. Kansanedustajilla luulisi olevan aivan tarpeeksi töitä eduskunnassa ja palkkaakin saa riittävästi, mutta siitä huolimatta heidän pitää ängetä myös valtuustoihin.

Eihän EU-parlamenttiinkaan valittava saa olla samanaikaisesti oman maansa eduskunnassa. Sama systeemi olisi saatava koskemaan eduskuntaa ja valtuustoja.

Kansanedustajille valtuustotyöskentely ei ole mitään muuta kuin vaalityötä seuraavia eduskuntavaaleja varten. Pitää olla ainakin paikallisesti esillä, jos vaikka sattuisi eduskuntatasolla olemaankin näkymätön. Eivätkä kokouspalkkiotkaan ihan mitättömiä ole.

Jonkinlaista kieroutunutta vallanhimoakin tähän liittyy. Esimerkiksi Matti Vanhasen kohdalla on kysymys myös sairaalloisesta narsismista. Pääministerin työ- ja naiskiireet ovat takuulla sitä luokkaa, että hyvin voisi jättää valtuustopaikkansa Nurmijärvellä jonkun oman kunnan asioihin perehtyvän täytettäväksi.

Vanhanen on Suomen ensimmäinen pääministeri, jolle ei tämä valtiollinen vakanssi riitä, vaan pitää olla mukana myös kunnanvaltuustossa.

Lahden lähihistoriassa on demarien Ulla Juurola ollut ainoa kansanedustaja, joka tultuaan valituksi eduskuntaan on jättäytynyt pois kaupunginvaltuustosta.

kari.naskinen@gmail.com