keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Osuuskauppa hävittää paikallisuutta

Osuustoimintaliike Hämeenmaa päätti poistaa käytöstä Vesijärven Auton nimen. Yli 60 vuotta Lahdessa toimineen autoliikkeen nimi vaihtui hämeenlinnalaiseksi Nelipyörä Oy:ksi. Tällainen muutos tehtiin, kun Hämeenmaa ja Kymen seudun osuuskauppa yhdistivät autoliikkeittensä toiminnot yhteisesti omistamaansa yhtiöön, joka 1.1.2021 alkaen toimii nimellä Nelipyörä. Tämän yhtiön sisälle pantiin Vesijärven Auto, Etelä-Kymen Auto, Ympäristön Auto ja nimensä säilyttänyt Nelipyörä.


Vesijärven Auto Oy aloitti toimintansa 1958 Vuorikatu 7:ssä, jossa sen edustuksina olivat BMW ja neuvostoliittolaiset autot. Sen toiminta loppui kuitenkin 1965, mutta 1974 Vesijärven Auton perustivat uudelleen Vuorikadulla autonmyyjinä toimineet Juhani Huistinoja ja Pertti Kortesalo sekä aikaisemmin Lahden Auto Oy:ssä Opel-osastopäällikkönä toiminut Martti Ratilainen. Myöhemmin Huistinoja ja Kortesalo jäivät pois ja osaomistajaksi tuli insinööri Juha Ojamo.

Alkuun tämä uusi Vesijärven Auto toimi Sopenkorvessa Mestarinkatu 1:ssä, jossa sen edustustuksina olivat eri vaiheissa BMW, Mazda, Renault, Talbot, Toyota ja Wartburg.
Vuonna 1990 toiminta siirtyi Hennalaan Helsingintie 138:aan ja keskittyi Toyotaan. Kun Hämeenmaa vuonna 2000 osti Vesijärven Auton, sen omistivat kokonaan Martti ja Marjatta Ratilainen, joka muistetaan myös Kokoomuksen kaupunginvaltuutettuna.

Myytyään yrityksensä Hämeenmaalle Martti Ratilainen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuotta myöhemmin, ettei hän enää ole käynyt Vesijärven Autossa: ”Se oli mun firma ja nyt se on osuuskauppa.”

Nyt eivät muutkaan voi käydä Vesijärven Autossa. Kumma juttu, ettei osuuskauppa voi vaalia paikallisia perinteitä. Jos kolme yritystä niputetaan yhdeksi kokonaisuudeksi, niin kyllähän niiden omat nimet voisi silti säilyttää.

Vesijärvi on osa Lahtea. Vesijärven Auto oli hieno nimi autoliikkeelle. Hämeenmaan osuusliikkeelle tällaisilla asioilla ole hevonhännän merkitystä.

Nyt kun jotkut suunnittelevat kaupungintalonkin myymistä, niin mikähän sen nimeksi tulisi, jos osuuskauppaväki sen ostaisi. Ehkä katolle pantaisiin ABC-kilpi, sillä Puistokadun puolelle voisi sijoittaa ABC-autopesulan vanhoihin palokunnan autohalleihin.

kari.naskinen@gmail.com