sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Biden antaa keskeisiä virkoja maailman suurimmalle varainhoitajalle Blackrockille

Maailman suurimman varainhoitoyhtiön korkosijoituksista vastaava johtaja Scott Thiel kävi vuosi sitten Helsingissä. Ylen silloin tekemän haastattelun yhteydessä kerrottiin, että Blackrock hallinnoi yli 7000 miljardin euron sijoitusvarallisuutta. Tuolla summalla voitaisiin pyörittää Suomen valtion budjettia 130 vuotta nykyhinnoin. Blackrock ja sen rahastot ovat isoja omistajia suomalaisissakin pörssiyhtiöissä ja viime vuosina Blackrock on hankkinut Suomessa omistukseensa myös kiinteistöjä (Ylen uutiset 15.1.2020).

Blackrock on todellinen taloudellisen vallan suuredustaja läntisessä maailmassa. Nyt se on saamassa merkittävää jalansijaa myös uuden presidentin Joe Bidenin hallinnossa. Biden on nimittänyt Blackrockin kestävän kehityksen investointiosaston johtajan Brian Deesen pääekonomistikseen ja Wally Adeyemo Blackrockista saattaa nousta valtiovarainministeriksi. Blackrockin globaalin sijoitusstrategian johtajasta Michael Pylestä on puolestaan tulossa varapresidentti Kamala Harrisin pääekonomisti.

Näissä nimityksissä ei sikäli ole mitään uutta, että Blackrock oli vahvasti edustettuna jo
Barack Obaman hallinnossa: Adeyemo toimi kansainvälisten taloussuhteiden asiantuntijana ja Pyle oli valtionvarainministeriössä vastuussa kansainvälisistä finanssisuhteista.

Historioitsija Jouko Jokisalo Itä-Suomen yliopistosta on muistuttanut, että Obama antoi Blackrockin hoidettavaksi vuoden 2008 finanssikriisin: ”Blackrock määritteli keskeisesti sen, mikä pankki, vakuutusyhtiö ja konserni pelastettiin ja mikä ei. Blackrock sai toimistaan kolminumeroisen miljoonapalkinnon. Vielä tätä tärkeämpää on Blackrockin asema USA:n hallinnossa. Siihen kuuluu esimerkiksi, että Blackrock saattoi nimittää oman neuvonantajansa FED:iin. Se mahdollisti Blackrockin kasvun 8000 miljardin dollarin yritykseksi. FED:n lisäksi Blackrockilla on oma neuvonantajansa EKP:ssa ja vuodesta 2020 myös Euroopan komissiossa.”

Saksalaisen sosiologin ja politiikan filosofin Werner Rügemerin mukaan Blackrock on aktiivinen osa America First -politiikkaa, riippumatta siitä kuka on USA:n presidentti. Rügemer on kirjoittanut havainnoistaan kirjassa Die Kapitalisten des 21. Jahrhunderts (2019), jossa hän toteaa, että finanssikriisin aikana ja sen jälkeen Blackrockista ja muista vastaavista rahamaailman pyörittäjistä tuli läntisen maailman keskeisiä toimijoita. Blackrockin lisäksi Rügemer luettelee mm. Amundin, Bridgewaterin, Carlylen, Pimcon, State Streetin ja Vanguardin.

Jokisalo ottaa esille myös pienen Delawaren osavaltion, jonka senaattorina Biden oli 1973 - 2009. Delawaressa hän oppi, miten rahaa liikutetaan. - ”Delaware on todellinen veroparatiisi, jossa on enemmän postilaatikkoyrityksiä kuin äänestäjiä. Lähes kaikilla suurilla amerikkalaisilla yrityksillä, pankeilla tai niiden tytäryhtiöllä on Delawaressa veroista vastaava toimistonsa. Wilmingtonissa Delawaressa on myös Blackrock-yrityksen oikeudellinen pääkonttori”, sanoo Jokisalo.

Valtaosa läntisen maailman ihmisistä on tyytyväisiä Donald Trumpin vaihtuessa keskiviikkona Joe Bideniin. Se on nyt Rock, kun Wall Streetin suurin sijoitusoperaattori pääsee tanssittamaan maailmaa myös Washington D.C.:ssä.

kari.naskinen@gmail.com