sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Yöjalassa saa käydä

Tämä asia ei nyt varsinaisesti koske korona-aikaa, vaikka sikäli kyllä, että yöjuoksua ei vielä ole kielletty. Viimeksi asia oli virallisesti esillä viisi vuotta sitten Utajärven kunnanvaltuustossa, joka päätti kumota yöjalassa liikkumisen estäneen kiellon. Tämä kielto oli peräisin vuodelta 1894, mutta vuonna 2015 se siis peruttiin Utajärven valtuuston juhlakokouksessa, joka pidettiin kunnan 140-vuotispäivänä aivan koronamalliin ulkona torilla.

Utajärvi on 2500 asukkaan kunta Oulun länsipuolella. Se kuuluu siihen alueeseen, jossa Suomalaisen tiedeakatemian mukaan liikuttiin aikoinaan paljon yöjalassa. Toinen yhtä aktiivisesti tämän harrastuksen kanssa kunnostautunut alue oli Karjalan kannas. Tämä tieto on peräisin tiedeakatemian keräilytoimiston tiedustelututkimuksesta vuodelta 1960. Kyselyn aiheena oli ollut entisajan nuorison seurustelumuodot. Raportissa kiinnitettiin huomiota nimenomaan Karjalan kannakselta ja Pohjanmaalta saatuihin vastauksiin:

”Nämä seudut ovat olleet perinteellisen ja elinvoimaisena säilyneen ryhmäyöstelyn, kokonaisen poikajoukon yökylilläkäynnin tunnusomaisimpia alueita.”

Mielenkiintoista tuossa Utajärven vanhassa yöjuoksupykälässä oli, että se kielsi nimenomaan naimattomien miesten liikkumisen öisin klo 22-04. Kiellon oli antanut kuntalaisten kuntakokous, joka arvatenkin koostui noihin aikoihin aikuisista miehistä, joten ukkomiesten yöjuoksuihin ei puututtu. Jos joku poikamies jäi aitanovelle koputtelemisesta kiinni, sai 30 markan sakon.

Tuletko koira konkkimasta,
narri naimasta kylältä?

Kun ei poika muuta keksinyt vastaukseksi, hän saattoi ainakin Karjalassa syyttää Pirua:

Piruko minun pilasi, häijy henki hämmenteli
piikoja pitelemähän, naisia nagrattamah?

kari.naskinen@gmail.com