sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Oikea ja vasen, oikea ja väärä

Kuusivuotias Lauri kysyi Helsingin Sanomien tiedesivulla, miten on keksitty oikea ja vasen. Suomen kielen professori Kaisa Häkkinen Turun yliopistosta vastasi, että jo tuhansia vuosia sitten ihmiset huomasivat käsiensä olevan erilaisia: toinen oli kätevämpi tarkkuutta vaativissa töissä ja valtaosalla tämä oli se parempi käsi, jonka me tunnemme oikeana kätenä.

”Oikeaan liittyy myönteisiä ja vasempaan kielteisiä sanoja. Suomessa oikea on vanhastaan tarkoittanut puolen lisäksi väärän tai käyrän vastakohtaa. Virossa
parem merkitsee oikeaa ja pahem vasenta. Eräissä Suomen murteissa ja Virossa vasenta kättä sanotaan jopa kurakädeksi”, vastasi professori.

Politiikassakin ovat oikea ja vasen. Tämä jako perustuu siihen, kummalla puolella kokoussalia eri puolueet istuvat. Porvaripuolueet istuvat puheenjohtajasta katsoen oikealla ja esimerkiksi sosiaalidemokraatit vasemmalla puolella.

Milloin lienee tämä jako syntynyt, mutta luultavasti silloin, kun vanhanmallisiin yhteiskuntiin levisi vanhaa järjestystä järisyttämään ja kumoamaan pyrkivät ryhmät?
Tietenkin vanha valtaväki katsoi, että heidän paikkansa parlamenteissa on oikealla, koska se on se oikea paikka.

Saksan kielessä on vieläkin termi
linker Hund (vasen koira), jolla tarkoitetaan esimerkiksi huijaria tai valehtelijaa. Tämä taas perustuu abrahaminaikaiseen jaotteluun epäpyhyydestä ja likaisuudesta, ja näitä symboloivat nimenomaan koira ja sika.

Koko länsimaisen kulttuurin läpäiseekin se perustavanlaatuinen erottelu, että vasen on jotenkin huonompi kuin oikea. Paitsi että kirjoittaminen ja lukeminen aloitetaan vasemmalta – jos ei sitten tulkita niin, että sieltä opettajan kateederilta katsoen järjestyksen pitää tietenkin näin ollakin.

Mutta mitä sanoi professori Helsingin Sanomissa? Hän vastasi Laurille, että oikea-sanalle on aikojen kuluessa kertynyt niin monia myönteistä merkityksiä, että sitä on vaikea ajatella pelkkänä puolen nimityksenä. ”Niin kuitenkin pitäisi tehdä”, kirjoitti Kaisa Häkkinen.
Tarkoitti kai, että oikeistosta ja vasemmistosta puhuminen politiikan yhteydessä pitäisi lopettaa. Eli olisiko palattava siihen vuosikymmententakaiseen terminologiaan, jota käytettiin eduskuntavaalien yhteydessä: sosialistiset ja ei-sosialistiset puolueet?

kari.naskinen@gmail.com