maanantai 6. toukokuuta 2019

Lahden ja Nastolan yhdistymissopimusta on loukattu


Nastolan kunta ja Lahden kaupunki yhdistyivät vuoden 2016 alussa. Kaikki ei kuitenkaan ole mennyt luvatulla tavalla. Lahden kaupungin tarkastuslautakunta toteaa tänään julkaisemassaan arviointikertomuksessa, että yhdistymissopimuksen henkeä on loukattu. Tämä näkyi viimeksi Nastopolin lukion lakkauttamispäätöksenä.

”Ihmisten arjessa yhdistymisen hyvät puolet eivät ainakaan vielä näy”, sanoo tarkastuslautakunta. ”Lahden ja Nastolan yhdistymisestä saadut kokemukset eivät ole omiaan edistämään alueen kuntien yhdistymisiä lähitulevaisuudessa.”

Eivätkä kaupunginvaltuutetutkaan tunnu olevan asiasta kiinnostuneita. Kun heitä pyydettiin viime vuonna vastaamaan asiaa koskevaan muutospuntarikyselyyn, 59 valtuutetusta vain 15 vaivautui vastaamaan.

Tarkastuslautakunta pitää Nastopolin lakkauttamista alueen vetovoimaa heikentävänä ratkaisuna. Senkin lautakunta toteaa, että Nastolaa on väärin rinnastaa Lahden varsinaisiin lähiökaupunginosiin ottaen huomioon laajentuneen kaupungin sisäiset etäisyydet. Tämän takia on huono perustelu se, että Lahden muistakin lähiöistä on lukioita lakkautettu.

Yhdistymiseen saatiin valtiolta rahaa 4 miljoonaa euroa. Näistä varoista tarkastuslautakunta huomaa käytetyn 120 000 euroa Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun osallistumiskuluihin. Tällaisista kilpailuista yleensä lautakunta toteaa, että niistä saatavista hyödyistä pitää jatkossa olla nykyistä luotettavammat arviot.

Nastolasta edelleen: siellä asuvien kuntalaisten näkökulmasta pääasialliset tyytymättömyyden syyt ovat Nastopolin lakkauttamisen ohella seuraavat:

- terveyskeskuksen vuodeosastoa ei pystytty säilyttämään
- tavoiteltua väestönkasvua ei ole saavutettu
- kuntakeskus on hiljentynyt ja kaupallisia palveluja lähtenyt
- kuntatalouteen ei yhdistyminen ole tuonut merkittävää parannusta
- investoinnit ovat lykkääntyneet.

kari.naskinen@gmail.com