tiistai 16. huhtikuuta 2019

Polttorovioita viritellään

Jos aion ostaa sardiinipurkin, pitää ennen ostopäätöstä tarkkaan harkita, mihin kaikkeen saatan syyllistyä. Onko ostaminen eettisesti oikein? On pyrittävä ottamaan selvää, ettei sardiinipurkkitehtaassa ja kalanjalostuslaitoksessa ole käytetty lapsityövoimaa. Onko varma, etten sardiinipurkillani lisää ilmastonmuutosta, eli pitäisikö sittenkin ostaa tuoretta kalaa lihatiskiltä? Sekin on selvitettävä, ettei sardiinipurkin ostaminen jotenkin vain liity suvaitsemattomuuteen ja meetoohon?

Tällaista tämä nyt on. Ensin on politiikassa vuosia puhuttu sääntelyn purkamisesta, mutta nyt on meininki päinvastaista. Kohta kai joutuu tarkkaan harkitsemaan sitäkin, mitä syö ja mitä ruokajuomaa käyttää, jos haluaa välttyä rangaistusveroilta.

Joitakin satoja vuosia sitten huonoimmat ihmiset poltettiin rovioilla, eikä ole sataakaan vuotta siitä, kun rovioon heitettiin huonoja kirjoja. Nyt näitä fascismia muistuttavia polttorovioita viritellään toistaiseksi vain henkisellä tasolla, mutta valinnanvapautta nekin rajoittavat.

Eikä kaikkea ole vielä nähty. Meidän kaupungissa kiellettiin jo katukahviloiden rajaaminen puuaitauksilla, koska ne ovat liian maalaismaisia. Kovin monta vuotta ei luultavasti mene siihenkään, kun tupakanpoltto kielletään julkisilla paikoilla. Autoilijoita puolestaan aiotaan rangaista, jos ei ole varaa ostaa sähköautoa.

Puhumisestakin on tullut vaarallista. Jos sanoo natsia natsiksi tai homoa homoksi, saa sakot.

Jos kaikesta huolimatta ostaa sen sardiinipurkin, sitä ei ainakaan saa panna muoviseen ostoskassiin, koska jossakin vaiheessa kassi voi joutua valaan mahaan.

kari.naskinen@gmail.com