tiistai 9. huhtikuuta 2019

Hämeessä myös ministeri- ja pormestarivaalit


Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula kirjoitti eilen puolueensa nettisivuilla, että vaalien alla julkaistavien mielipidemittausten tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella – loppuun saakka. Aiheen kommenttiinsa Rehula sai Helsingin Sanomien jutusta, jonka mukaan Keskusta ”menettää paikkojaan eri puolilla Suomea”. Ei siis ”saattaa menettää”, vaan menettää. Rehula toivoi, että tulkinnat pidettäisiin konditionaalissa, varsinkin, jos julkaisee gallupeista uutisen ns. poliittisesti puolueettomassa mediassa. Otan tämän huomioon, kun nyt käsittelen Hämeen vaalipiiriä, ja jätän kaikki kunit pois ja käytän vain jossia.

Lainaan joka tapauksessa Hesarin ennustetta siitä, että Hämeessä SDP on saamassa yhden lisäpaikan eli neljännen kansanedustajan. Jos äänestys sujuu ilman yllätyksiä, nämä neljä ovat hämeenlinnalaiset Johannes Koskinen ja Tarja Filatov sekä lahtelaiset Ville Skinnari ja Mika Kari (kuvassa). Demareiden piiristä olen kuullut kuitenkin sellaista, että kova kilpailu käydään myös viidennestä paikasta, sillä yksi luulemus on, että Mika Kari jää parin vuoden kuluttua pois eduskunnasta ja siirtyy Lahden kaupungin pormestariksi kesällä 2021. Näin hänen tilalleen eduskuntaan nousisi nyt vaaleissa viidenneksi eniten saava hämäläinen demari.

Tällainen kuvio saattaisi syntyä siitä, että jos SDP:stä tulee hallituspuolue ja Ville Skinnarista ministeri, niin Kari ehkä valitsisi toisenlaisen reitin tulevaisuuteensa. Samasta kaupungista ei nimittäin kahta ministeriä samaan hallitukseen valita, eikä ministereiksi enää uudestaan valita Johannes Koskista eikä Tarja Filatovia.

Mika Karin valinta pormestariksi tietenkin edellyttäisi sitä, että SDP nousisi myös seuraavissa kunnallisvaaleissa Lahden suurimmaksi puolueeksi.

Skinnari on hyvissä asemissa. Hän on puolueen varapuheenjohtaja, ja puheenjohtaja Antti Rinteellä on tietyllä tavalla hyvät suhteet ”skinnarilaisiin”, sillä hän toimi 1997-98 Paavo Lipposen hallituksen toisen valtiovarainministerin Jouko Skinnarin avustajana.

Eli se viides paikka Hämeen vaalipiirissä kiinnostaa tavallista enemmän. Siitä käyvät sosiaalidemokraattien jäsenäänestyksen perusteella kovimman kilpailun riihimäkeläinen Miia Nahkuri, lahtelainen Sirkku Hildén ja forssalainen Kaisa Lepola.

Mutta Rehulan sanoin ”varovaisuuden pitäisi koskea erityisesti niitä, jotka mielipidemittauksia tulkitsevat”.