maanantai 31. joulukuuta 2018

Kesäteatterifarssi valkokankaalla

Pekka Malmikunnas on konkurssin tehnyt yrittäjä, joka yrittää pitää roolinsa ja kulissinsa kunnossa ainakin lähimpiin sukulaisiinsa päin. Luonto ei anna periksi mennä Kelaan anomaan toimeentulotukea, joten syömässäkin pitää käydä vaikkapa aivan vieraissa hautajaisissa. Tästä alkaa Juha Lehtolan ohjaama Ihmisen osa, jota tuottaja luonnehtii draamakomediaksi. Draamaa ja komediaa on, mutta lähinnä tyylilaji muistuttaa kesäteattereiden kevyimpiä farsseja.

Ihmisen osa ei aina ole helppo. Heti elokuvan alussa mennään myös Malmikunnaksen siskon työpaikalle, jossa tämä on irtisanomassa pitkään firman palveluksessa alusta asti ollutta miestä. Asiat eivät siis ole mallillaan, mutta kyllähän kaikesta saa ”hauskaakin” irti. Elokuvan pohjana on Kari Hotakaisen samanniminen romaani (2009), jonka ensimmäisenä väänsi hulvattomaksi farssiksi Ritva Valkama monologiesityksessään Helsingin kaupunginteatterissa 2011.

Hannu-Pekka Björkman urallaan epäonnistuneena yrittäjänä oli menettänyt kaiken. Hän oli ostanut 16 kilometriä kaapelia, joka sitten jäi nurkkiin, kun uudenlainen tietotekniikka teki kaapelit turhiksi. Romahdus, häpeä, työelämän muutos. Koska leipää kuitenkin pitää saada, on kaikkea keksittävä. Suonenjoelta lähtöisin oleva leskirouvakin koukkaa katulaulajana kokeilevan Malmikunnaksen kotiinsa Narinkkatorilta ja lupaa satasen, jos Malmikunnas kävelisi huoneessa alasti ja matkisi kukkoa. Kun Malmikunnas suostuu, ollaan jo sellaisessa tilanteessa, että jotain yhtä typerää esitetään niissä munamiesten ja muiden hoopojen viihdeohjelmissa viikonloppuisin.

Vanhan ajan maaseudun ja nykyajan kaupunkielämän törmäyskin otetaan esille: Malmikunnaksen isä (Asko Sarkola) on vierailulle tullessaan ihmeissään, kun yksi vävy näyttäkin olevan tummahipiäinen lespo. Siinä sitten kliseet käydään läpi ja farssi jatkuu. Täysin turha kummajainen yhtä turhassa elokuvassa on Vuoden puhujaksi valittu Kimmo Hienlahti (Kari Hietalahti), joka tekee rahaa luennoimalla henkisistä voimavaroista.

Koska Malmikunnas ansaitsee elantonsa huijaamalla, sopii kokonaiskuvaan, että elokuvan säveltäjä, tanskalainen Halfdan E on plagioinut elokuvan tunnusmelodian Shostakovitshilta pienin muutoksin.

VUODEN PARHAAT
ELOKUVAT 2018

  1. Pawel Pawlikowski
: Cold War
  2. Steven Spielberg: The Post
  3. John Carroll Lynch: Lucky
  4.
Joe Wright: Synkin hetki
  5. Xavier Beauvois: Suojelijat
  6. Iram Haq: Mitä meistä puhutaan
  7. Paul Thomas Anderson
: Phantom Thread
  8. Michael Haneke: Happy End
  9. Aleksei Utshitel: Matilda
10.
Craig Gillespie: I, Tonya

Elokuvablogeja kirjoittaville osoitetun vuotuisen kyselyn mukaan vuoden paras elokuva on Phantom Thread.

kari.naskinen@gmail.com