sunnuntai 16. joulukuuta 2018

In memoriam Aili Purtonen 1928 - 2018

Oopperalaulaja Aili Purtonen on kuollut 90-vuotiaana. Hän kuului niihin suomalaisiin naislaulajiin, jotka aikoinaan tekivät myös näyttävät kansainväliset urat; saman ikäpolven huippuja olivat mm. Lea Piltti, Aulikki Rautawaara, Irma Rewell ja Anita Välkki.

Aili Purtonen oli syntynyt Savitaipaleella 7.2.1928. Sieltä hän nuorena tuli opiskelemaan Lahden kansanopistoon ja pääsi samalla Viipurin musiikkiopistoon, jossa hänen laulunopettajanaan oli kolme vuotta Tauno Kaivola. Sen jälkeen Sibelius-akatemiaan ja puoleksitoista vuodeksi Kansallisoopperan kuoroon.

Kansallisoopperan Tannhäuserista ja Faustista 1957 Aili Purtonen sai jo pienet solistiroolitkin, ensikonserttinsa hän piti Helsingissä 1958. Lahden oopperayhdistyksen Carmeniin Aili Purtonen sai nimiroolin 1965, ja Uuden Suomen musiikkiarvostelija oli innoissaan: ”Aili Purtosta voi laulullisessa katsonnassa luonnehtia sensaatiomaiseksi. Tämä Carmen koristaisi jo tälläkin hetkellä mitä tahansa lavaa.”

Eikä siinä kauan mennytkään, sillä jo seuraavana vuonna Aili Purtonen aloitti pitkän uransa saksalaisissa oopperataloissa. Vuonna 1970 oli vuorossa jo se suurin kunnia: rooli Bayreuthin Valkyyriassa.

Aili Purtonen on kertonut päässeensä Martti Talvelan avustuksella Düsseldorfiin, jonka jälkeen lauloi Saarbrückenin, Nürnbergin ja Karlsruhen oopperoissa, yhteensä 13 vuotta. Aili Purtosen laaja ääniala oli kiinnittänyt huomiota Saksassa. Hänen ensimmäisen kiinnityksensä sopimuspaperiin merkittiin, että ”altsänger mit höhe” (korkea altto).

”Matala ääni minulla on jotenkin luonnostaan, sain sen kai isoisältäni, joka oli basso – ja aina minä lauloin pienenä, esimerkiksi paimenessa ollessani. Laulu minulle oli aina tärkeintä. Alle 10-vuotiaana jo rukoilin Taivaan isältä, että pääsisin isona jotenkin musiikin kanssa tekemisiin.”

Düsseldorfissa lauloi parhaimmillaan viisi suomalaista yhtä aikaa, Aili Purtosen lisäksi Raili Kostia, Timo Mustakallio, Matti Piipponen ja Veijo Varpio. Kohokohta oli, kun Talvela lauloi siellä vierailijana Boris Godunovissa, jossa mukana olivat myös Aili Purtonen ja Matti Piipponen.

Saksan-reissun jälkeen Aili Purtonen palasi Lahteen 1980 ja esiintyi vielä Lahden oopperan Jevgeni Oneginissa (1981), Oprissa ja Oleksissa (1982), Otellossa (1983) ja Muumi-oopperassa (1992). Paluu Lahteen oli tuntunut luonnolliselta siksikin, että hänen poikansa Lasse Junttila oli saanut vakanssin Lahden kaupunginorkesterista, jossa tämä nykyisin toimii oboen äänenjohtajana. Kansallisoopperassa Aili Purtonen vieraili Saksan-vuosinaan ja Lahteen palattuaan vielä kerran Tapaus Makropoulosissa (1988). Aili Purtonen kuoli Lahdessa 20.11.2018

kari.naskinen@gmail.com