keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Koukussa vinkkimiesten kanssa


Tv 2:n sarjaelokuva Koukussa jatkuu tänä iltana toisen tuotantokauden jaksoilla. Ensimmäisen kauden kymmenen jaksoa limittyivät yhteen todellisuuden kanssa, kun samaan aikaan käytiin pitkää oikeusprosessia Helsingin huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion toiminnasta. Sarjassa huumerikostutkija Oskari Autiolla on oma ”vinkkimiehensä”, jota ei kuitenkaan kirjata mihinkään, koska vinkkimies, tässä tapauksessa nainen, on Aution entinen heila ja hänen lapsensa äiti. Myöskään Helsingin poliisissa ei tällaista tietolähdetoimintaa hoidettu lainmukaisesti.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lepsusta esimiestoiminnasta on tällä hetkellä syytettyinä korkeaa poliisijohtoa. Aarnio toimi huumepoliisin päällikkönä 1999 - 2013, ennen kuin hänet otettiin kiinni. Ansiokasta tutkintatyötä tekivät Helsingin Sanomien toimittajat Minna Passi ja Susanna Reinboth, joiden toiminnasta nähtiin Neloskanavalla sarjaelokuva Keisari Aarnio (2018).

Laura Suhosen käsikirjoittama ja Marja Pyykön ohjaama Koukussa oli ensimmäisen tuotantokautensa (2015) osalta suomalaisen sarjatuotannon parhaimmistoa. Koska tekijät ovat edelleen samat, voi toisesta kaudesta odottaa yhtä pätevää kerrontaa. Vaikka teemat pysyvät samoina, on asetelma nyt toinen, vaikka en siitä tarkkaan tiedäkään: Oskari Autio on ilmeisesti lipsunut enemmänkin laittomuuksien puolelle, kun taas entinen narkomaani ja Oskarin lapsen äiti Krista on saanut elämänsä paremmille raiteille. Aikaa edellisen kauden tapahtumista on kulunut kolme vuotta.

Mielenkiintoinen henkilö ensimmäisellä kaudella oli uutena miehenä huumepoliisiin tullut Riku Paananen. Hän pääsi vähän kärryille Oskari Aution vilunkipelistä, mutta ei kunnolla voinut puuttua asiaan, koska heidän esimiehensä Pentti Seppä piti koko ajan Aution puolia ja salli tämän säilyttää tietolähteensä salassa.

Sarja ei kuitenkaan ole vain poliisijuttu, vaan mukana on myös hankalia ihmissuhdekuvioita. Oskarilla on jo uusi avovaimo Juulia, mutta vanha suolakin janottaa. Siinä välissä on teini-ikäinen Niko-poika, joka on hämmennyksissä ja aika pihalla aikuisten touhuista. Nyt Niko on kasvanut nuoreksi aikuiseksi, jonka irtautuminen vanhempien vaikutuspiiristä on ilmeisen raju. Muutenkin tilanne on uusi ja panokset koventuneet, kuten Laura Suhonen on kertonut:

”Rikoskuvio on täysin uusi. Ensimmäisellä kaudella kuvattiin melko pienimuotoista huumekauppaa, toisella kaudella asialla ovat kovan luokan ammattirikolliset.” (Demokraatti 13.12.2018)

Koukussa on sekä juoneltaan että henkilöohjaukseltaan hyvää tasoa. Pääosissa ovat Tommi Eronen ja Matleena Kuusniemi.

Ulkomuistista tähän vielä aikaisempia hyviä kotimaisia rikossarjoja: Raid, Kylmäverisesti sinun, Rikospoliisi Maria Kallio, Tappajan näköinen mies. Jäiköhän jotakin pois?

kari.naskinen@gmail.com