tiistai 16. lokakuuta 2018

Tärkeintä on rikastuminen

Peikko-yhtiön toimitusjohtaja Topi Paananen on käynnistänyt kansalaisaloitteen, jonka mukaan poliittiset lakot pitäisi lailla kieltää. On vaikea vetää rajaa poliittisen ja epäpoliittisen lakon välille, mutta perimmäinen tavoite Paanasella ja yrittäjillä on joka tapauksessa lakkojen lopettaminen.

Topi Paananen on selvästi isänsä poika. Firman perustaja Jalo Paananen on niitä yrittäjiä, jotka rehellisesti ovat tunnustaneet, että yrittäjän ainoa tavoite on rikastuminen.

Kun Topi Paanasen provokaatiosta työntekijöitä kohtaan on tänään kahden sivun juttu Etelä-Suomen Sanomissa, niin reilut kymmenen vuotta sitten samassa lehdessä Jalo Paananen sanoi, että ”yrittäminen lähtee halusta rikastua”. Eikä yrittämiselle ole mitään muuta taustaa:

”Yrittäjän vastuu yhteiskunnassa perustuu vain kannattavaan yritystoimintaan. Arvoja mitataan ainoastaan tilinpäätöksen viimeisellä rivillä. Tätä lainalaisuutta ei saa millään argumenteilla pehmittää.” (ESS 8.3.2006)

Kilpailu rikastumisesta on raakaa, eikä sääli kuulu tunnevalikoimaan, kuten Jalo Paananen sanoi: ”Jos saan uuden tilauksen, en yhtään sääli siitä kilpaillutta naapuriyritystä, joka saattaa joutua jopa lomauttamaan työntekijöitään,”

Jalo Paanasen paras yrittäjäkaveri oli muutama vuosi sitten edesmennyt Reino Rajamäki, joka perusti Stala Oy:n. Kirjassa Resuperseestä kunniatohtoriksi (2012) Rajamäki oli samaa mieltä Paanasen kanssa, että yrittäminen sinänsä ei riittänyt, vaan piti tulla rikkaaksi: ”Minä olin ehkä ensimmäinen suomalainen yritysjohtaja, joka kehtasi julkisesti tunnustaa, että haluan tulla rikkaaksi. Sellainen minusta tulikin. Sen minä tein eli rikastuin reilusti.”

Nyt kun yrittäjät vaativat lakkojen kieltämistä, olisi loogista, että yrityksiltä vaadittaisiin vastapainoksi kaikenlaisten irtisanomisten kieltäminen.

kari.naskinen@gmail.com