tiistai 9. lokakuuta 2018

Tapio Rautavaaran viimeinen keikka: harjannostajaispöytää yli kilometri

Kuva on Kostamuksesta, jossa on Kekkosen ja Kosyginin patsas. Se paljastettiin 2013 ja tietenkin sen takia, että Urho Kekkonen ja Aleksei Kosygin saivat aikaan Kostamuksen ison vuoriteollisuuskombinaatin rakentamisen 1977-85. Nykyisin sen omistaa isoon Severstal-konserniin kuuluva OAK Karelski okatysh, joka työllistää Kostamuksessa 6500 ihmistä.

Tämän jutun aihe liittyy tuon ison hankkeen niihin vaiheisiin, kun Kostamuksessa juhlittiin hienoja saavutuksia. Asia tuli nyt esille Työväen muistitietotoimikunnan muistelmakeruun tuloksista juuri julkaistussa kirjassa Osuusliikkeen matkassa (Työväen arkisto, 2018). Kainuun osuusliikkeen toimitusjohtaja Jorma Tuukkanen muistelee Kostamuksen ensimmäisen vaiheen peruskiven muurausjuhlia 1978 ja harjannostajaisia seuraavana vuonna. Tuukkanen oli mukana, sillä hänen Kainuun osuusliike hoiti Kostamuksen isoilla työmailla muonituksen.

Isot olivat aina juhlatkin. Esimerkiksi Kostamuksen ensimmäisen vaiheen harjannostajaisiin 13.9.1979 osallistui 3500 ihmistä. Ne pidettiin teollisuusalueelle rakennetussa elintarvikkeiden keskusvarastossa, jonne oli pitänyt tehdä hernekeittopöytiä yli kilometri. Nämä olivat ne työntekijöiden kemut, joihin ei kaikkein isoimpia herroja ollut kutsuttu.

Tuli kuitenkin Tapio Rautavaara. Finn-Stroi Oy:n johtajat olisivat halunneet tilaisuuden tärkeyttä korostamaan jonkun oopperalaulajan, mutta työntekijät saivat tahtonsa läpi ja Tapsa tuli. Kun reissumies nosti lierihattuaan ja sanoi, että ”terveisiä maantieltä”, niin aplodit olivat arvatenkin valtavat. Se jäikin Rautavaaran viimeiseksi esiintymiseksi, sillä hän kuoli vajaat kaksi viikkoa myöhemmin 25.9.1979.

Tarjottavaa piti olla paljon, 2000 kiloa hernerokkaa, 250 ruisvuokaleipää, paria pulloa olutta mieheen, 650 litraa kahvia ja 3600 kahvileipää. Tarjoilijoita oli 90.

Vuotta aiemmin 14.9.1978 oli muurattu peruskivi. Päämuurareina toimivat Kekkonen ja Kosygin. Sitten mentiin juhlalounaalle Kostamus-kievariin, jonne tuli 250 kutsuvierasta. Lounaan isäntänä toimi pääministeri Kosygin, joka oli etukäteen tuottanut tarjoiltaviksi helmikaviaaria, lohta ja piparjuurikinkkua. Paljon muitakin herkkuja oli, ainakin muikkukalakeittoa, lampaansatulaa ja asianmukaisia jälkiruokia ja -juomia.

Päävieraiden pöytään ei tavallisilla tarjoilijoilla ollut asiaa, vaan sen homman hoitivat hienoihin asuihin pukeutuneet miestarjoilijat, jotka ennen tarjoilua maistattivat ruuat Kosyginilla. Taisivat olla turvamiehiä.

Tilaisuudessa puhuivat Kosygin, Kekkonen ja Finn-Stroin hallituksen puheenjohtaja Kauko Rastas. Pari päivää myöhemmin sai Jorma Tuukkanen vuolaan kiitoskirjeen kauppa- ja teollisuusministeri Eero Rantalalta, joka kirjeen lopuksi totesi: ”Näin tekee osuuskauppaväki…”

Nämä Kostamus-jutut ovat pieni osa 270-sivuista kirjaa, joka käy muistelmien kautta läpi edistysmielisen osuustoimintaliikkeen historiaa vuodesta 1917 alkaen. Jo aikaisemmin on kahteen otteeseen kerätty ja julkaistu tällaista muistitietoutta, ja nyt julkaistussa kirjassa pääpaino on vuosissa 1960 - 2000. Muistelijoita on 45.


kari.naskinen@gmail.com