keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Unkarilainen versio Saga Norénista

Unkarilainen elokuvaohjaaja Ildikó Enyedi on siirtänyt Silta-sarjan Saga Norénin toisiin maisemiin. Kosketuksissa-elokuvan Maria on niin samanlainen kuin ruotsalainen kaksoisolentonsa, että tällainen kloonaus häiritsee. Tarkasti ottaen Maria ei ole unkarilainen, vaan roolin esittävä Alexandra Borbély on tshekki. Edestäpäin lähikuvattuna vaaleatukkainen Maria on jopa samannäköinen kuin Saga, oikeassa suupielessä ei ole polkupyöräonnettomuudesta jääneitä arpia, mutta on kaksi näppylää.

Mariallakin on Aspergerin oireyhtymä, joka ilmenee sosiaalisten taitojen olemattomuutena, tunteettomuutena, suorapuheisuutena ja absoluuttisena muistina. Uudessa työtehtävässään teurastamon laadunvalvojana Maria aiheuttaa ongelmia epänormaalin tarkkuutensa takia, kun hän merkitsee ruhoja kakkoslaatuisiksi turhan herkästi. Joillakin on absoluuttinen musiikkikorva, Marialla on absoluuttinen muisti.

Elokuvan varsinainen aihe on kuitenkin se, että hän näkee jatkuvasti samanlaisia unia kuin teurastamon hallintojohtaja Endre. Myös Endre on siipirikko, sillä hänen toinen kätensä on toimintakyvytön. Niissä samoissa unissa Maria on naaraspeura ja Endre on samassa metsikössä elelevä urospeura. Kysymys on siis rakkauden etsimisestä.

Uniasia selviää psykologin teurastamossa tekemässä henkilöstöhaastattelussa. Kun Maria ja Endre pääsevät perille yhteisistä uniseikkailuistaan, he yrittävät siirtää ne oikeaan elämään. Marialle seksi on valveilla täysin vieras asia ja Endre taas on eronnut ja lopettanut jo vuosia sitten kaiken seksitouhun. Tätä sitten vatkataan puolitoista tuntia kyllästymiseen asti. Hölmöimpiä elokuvia pitkään aikaan. Yliluonnollista höperehtimistä. Vain kauniit kuvat talvisen metsälammen luona käyskentelevistä peuroista kiinnostavat.

kari.naskinen@gmail.com