torstai 11. tammikuuta 2018

Kylmäverisesti sinun

Vaimoni sanoo aina, että olen kuumaverinen, koska en palele pakkasella yhtä paljon kuin hän. Biologis-ilmatieteellis-matemaattisesti tarkasteltuna asia on kuitenkin päinvastoin, olen nimenomaan raaka kylmäverinen.

Ruumiinlämpöni on normaalisti 35,2. Jos ulkona vielä joskus on pakkasta 20 astetta, niin ruumiinlämpöni ero -20 asteeseen on 55,2 astetta. Kun vaimoni ruumiinlämpö on 35,7, niin hänellä on tuo vastaava ero 55,7 astetta, joten hän kokee pakkasen kovempana.

Sisälämpötila meillä kotona on 22 astetta. Se on 14,2 astetta vähemmän kuin kylmäverinen ruumiinlämpöni. Vaimoni kohdalla ero on 14,7 astetta, joten hänestä huoneenlämpö meillä tuntuu puoli astetta matalammalta.

Etelänmailla mittari nousee joskus 40 asteeseen. Niissä tilanteissa puolestaan kuumaverisen on helpompaa, koska ero ruumiinlämmöstä on pienempi kuin kylmäverisellä. Erot ovat näennäisen pienet, mutta kun esimerkiksi kuume alkaa nousta, niin pienenkin lämmönnousun tunnistaa ja silloin otetaan coldreksia.

Kylmäverinen – ei kuitenkaan siniverinen – viihtyy siis paremmin kylmässä ja kuumaverinen kuumassa. Sitten ovat vielä vauvakuume ja autokuume, jotka myös hyvin tunnen, mutta niiden termodynaamiikka on vaikeammin selitettävissä.

M.o.t.

kari.naskinengmail.com