lauantai 13. tammikuuta 2018

Lahden esteettisesti täydellistä arkkitehtuuria ei voi silloilla pilata

Kuva on suunnitelmasta, jonka mukaan Siltapuiston vajaakäyttöisestä pysäköintitalosta olisi tehty kävelysilta Sokokseen. Osuuskauppa Hämeenmaan esityksen tyrmäsi kaupungin tekninen lautakunta kymmenkunta vuotta sitten ilman sen kummempia perusteluja. Ei käy.

Silta olisi helpottanut Sokoksen parkkitilapulaa ja parkkitalon huonoa bisnestä. Nyt Hämeenmaa on ehdottanut, että Aleksanterinkadun yli tehtäisiin silta Seurahuoneen talosta Sokoksen yläkertaan, johon Seurahuone tekisi hotellihuoneita. Kaupungin virkamiehet ovat taas sanansa sanoneet. Ei käy.

Virkamiehistö katsoo Suomen hienoimman pääkadun olevan arkkitehtonisesti niin komea, että sitä ei millään silloilla pilata.

Lahden keskustasta on nyt tehty viihtyisä. Autoliikennettä on rajoitettu Aleksilta ja kun samalla kadunvarsipysäköintiä on ydinkeskustassa vaikeutettu, on keskustasta tullut koko jalankulijakansan mukava oleskelupaikka. Varsinkin Aleksanterinkatu on hieno. Se on esteettisesti täydellinen, se vetää asiantuntijoita ympäri maailman katsomaan, voisiko Lahdesta ottaa oppia.

Tuosta Vesijärvenkadun yli kuvitellusta sillasta näkee, että sellainen pilaisi koko kaupungin. Salpausselän kisoihin ja kirjailijakokoukseen ei enää viitsisi kukaan tulla, jos moisia hökötyksiä rakenneltaisiin.  

(Kuva: ARC Designers Laurila Oy, visualisointi Imager Oy)

kari.naskinen@gmail.com