perjantai 22. joulukuuta 2017

On toisen luokan kansalainen, jos ei ole älypuhelinta

Olen oikeutettu saamaan henkilökunta-alennuksia osuuskunta Tradekalta, mutta en saa. On nähkääs niin, että kun minulla ei ole ns. älypuhelinta, en voi saada alennuksia. Kun ihmettelin asiaa, sain Tradekalta vastauksen, että jos alennukseen oikeutetulla henkilöllä ei ole älypuhelinta, johon Tradeka voisi alennusoikeutuksen lähettää, ei alennuksia saa. Tämä tieto on johtajilta varmistettu. Minulle ei siis voi toimittaa esimerkiksi paperilappua, johon alennusoikeuteni olisi merkitty ja jota pitäisin lompakossani.

Äskettäin vaimoni, jonka kautta alennusoikeuteni puolison ominaisuudessa määräytyy, sai postia Tradekalta. Mukana oli vihkonen ”Osuustoiminnan arvot ja periaatteet 2000-luvulle”. Siinä mainittiin perusarvoiksi tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.  Sitä ei vihkosessa kuitenkaan sanottu, että tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edellytyksenä on älypuhelimen omistaminen.

Ei tämä tietenkään ainutlaatuista ole. Monissa muissakin yhteyksissä meitä toisen luokan kansalaisia pannaan sivuun. Edistysmielinen osuustoimintakin (100-vuotias E-liike) nyt Tradekan muodossa lähtee siitä, että edistysmielisyyttä on moderni elektrodigitaalinen toiminta. Entisten E-ihmisten on oltava nyt e-ihmisiä.

kari.naskinen@gmail.com