tiistai 24. lokakuuta 2017

Porvoonjoelta Rio de la Platalle

Kun olen tällä palstalla vastikään kirjoittanut kaksi juttua lahtelaisesta kevyestä musiikista, niin jatketaan vielä kolmannella, kun juuri on ilmestynyt levy, jolla Markus Allan laulaa 12 argentiinalaista tangoa. Niissä liikutaan Buenos Airesin ja Rio de la Platan maisemissa, mutta ne ovat syntyneet Lahdessa Porvoonjoen rantamilla. Näin on hyvä, sillä kuten saksalaisen Viviane Blumenscheinin dokumenttielokuvassa Poski poskea vasten (2013) Aki Kaurismäki, Pedro Hietanen, M.A. Numminen ja Reijo Taipale sanovat, tango on Suomessa keksitty.

Uuden levyn tangot on säveltänyt lahtelais-argentiinalainen Ramon Arcado, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä Raimo Hast, ja sanoitukset ovat Rauli Nordbergin. Jo 2011 Markus Allan kävi Carnegie Hallissa New Yorkissa esittämässä Tango Corazónin yhdessä Hannu Linnun johtaman Avanti!-orkesterin kanssa ja nyt on tullut yksitoista tangoa lisää.

Näiden laulujen lähde on Buenos Airesissa, jossa Nordberg kävi 2001 tutkimassa, millaiseen vaiheeseen sikäläiset tangontekijät ovat päässeet. Matkapäiväkirjaansa Nordberg merkitsi tuntemuksiaan, ja kun niihin sitten sanoitustyössä liittyi hänen Satumaasuomensa stigma, syntyivät tekstit, joissa suomalaiseen tangoon istuivat saumattomasti Evitat, Caminitot, Rosalitat, La Cumparsita ja Ave Maria.

Tätä ennen ovat aitoargentiinalaisia tangoja Suomessa levyttäneet ainakin Eino Grön, Tapani Kansa ja Esko Rahkonen, jolle Raimo Hast on säveltänyt muunkinlaisia kappaleita.

Uudella levyllä tunnistuu selvästi suomalainen poljento, joka on pehmeämpi ja tunnelmallisempi kuin argentiinalaisten tangoyrityksissä. Sanat sen sijaan ovat sitä samaa aihetta, rakkauden hehkua, sen etsimistä, löytämistä ja taas häviämistä.

Tää rakkaus mua kauan kalvaa,
lääkettä ei löytää voi.
Ja uudelleen se repii haavat sydämeen,
kun bandoneon soi.
Pitkään säilyy purren vana,
Adios Pampa Mia.

Raimo Hast on monelle suomalaiselle tutumpi säveltäjä kuin tietävätkään. Hän nimittäin soitti kitaraa ja lauloi omia sävellyksiään television Ti-Ti-nalle-ohjelmissa. Rauli Nordberg taas on myös sarjakuvapiirtäjä, jonka hahmoja ovat mm. Taneli ja Punaniska. Säveltäjä hän on myös, voitti Seinäjoen tangosävellyskilpailunkin 1999 kauniilla tangolla Tule luoksein iltarusko; sävellyksen tekoon osallistuivat myös Ari Mannelin ja Kimmo Parviainen. Tämän tangon voi etsiä Youtubesta vaikkapa tangoprinsessa Terhi Matikaisen laulamana. Myös Lahden uuden teatteritalon avajaisnäytelmään Van Gogh ja postinkantaja (1983) Nordberg teki musiikin, ja ansiolista on pitkä muutenkin.

Buenos Aires Suite -levyllä soittavat Kimmo Parviainen, Raimo Hast, Antti Akkanen, Sami Tervonen, Jarno Kuusisto, Annukka Nevalainen-Lius, Sirkku Hilanko, Anette Grevberg, Niklas Hagmark, Jari Lappalainen ja Hannu Rontu.

kari.naskinen@gmail.com