torstai 3. elokuuta 2017

Sirkushuvit ohittaneet leivän

Jämsäläinen kaupunginvaltuutettu Esko Järvenpää (Ps) kirjoittaa Helsingin Sanomien yleisönosastossa, että valtio antaa Tampereelle tulevan jääkiekko- ja viihdekeskuksen rakentamiseen 18 miljoonaa euroa, mutta tärkeisiin ratahankkeisiin ei rahaa tipu. Kaksoisraide Jämsän - Oriveden välille pitäisi saada vientiteollisuuden tarpeisiin, kun Äänekosken uuden sellutehtaan tuotanto lisää tuonkin rataosuuden kuormitusta miljoonalla tonnilla vuodessa. Ratarahaa ei kuitenkaan tipu. (HS 3.8.2017)

Iittiin rakennettavan moottoriradan tarpeisiin valtio antaa 7 miljoonaa euroa. Vaikka radalla on myönteisiä vaikutuksia elinkeinoelämälle, niin pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin samanlaisesta viihdehankkeesta kuin on Esko Järvenpään esille ottama jäähalli.


N
äin asiat joka tapauksessa nyt pyörivät. Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan kunnallisvaltuutettujen mielestä kuntien tärkein tehtävä ei enää ole palvelujen tuottaminen ihmisille. Vain 32 prosenttia valtuutetuista vastasi, että kunnan toimiminen palvelujen tuottajana on erittäin tärkeätä. Varsinkin kokoomuslaiset suhtautuvat palvelujen tuottamiseen väheksyvästi (12 %).

Selvästi parhaat prosenttiluvut tulivat siinä kohdassa, jossa kysyttiin kunnan elinvoimaisuuden kehittämisestä: 83 prosenttia vastasi, että se on erittäin tärkeä asia. Elinvoimaisuudella tarkoitetaan sitä, että kunta on ”dynaaminen” ja että muutkin sen tietävät. Siksi pitää satsata erilaisiin viihdeasioihin, koska ne viihdyttävät veronmaksajia ja tuovat julkisuutta. Kun kunta on elinvoimainen, sillä on hyvä imago.

Sirkushuvit ovat ohittaneet leivän. Eivätkä esimerkiksi teollisuuden rautatiekuljetukset ole minkään tason imagotekijä kunnalle. kari.naskinen@gmail.com