maanantai 7. elokuuta 2017

Nesteen Aapiskukko Pälkäneellä on varsinainen ABC-asema

Valtatie 12:n varrella Pälkäneellä on Nesteen asema, jonka nimi on Aapiskukko. Erikoinen nimi johtuu siitä, että Pälkäneellä tehtiin 300 vuotta sitten aapisia. Tekijä oli kirjanpainaja Daniel Medelplan, jonka syntymäpäivä oli luultavasti 7.8.1657. Hän kaiversi aapisen 28 sivua puulaatoille ja painoi niillä noin sata aapiskirjaa. Kirjan nimilehdellä luki: Lasten Paras Tavara, elli ABC-Kirja, joca on suuren tarpeen tähden leicattu Puuhun ja Pälcänen seuracunnan Saarnamiesten toimituxen kautta, Prändätty Pälkäneellä Daniel Medelplanilda Tauralassa 1719.

”Puuaapisen” runkona oli Turun piispan Johannes Gezeliuksen 1666 painattama oppikirja Yxi paras lasten tawara. Kun niitä kirjoja ei enää ollut, piti valmistaa uusia, mutta Suomessa ei 1700-luvun alussa ollut yhtään toimivaa kirjapainoa. Niinpä Pälkäneen papisto päätti tilata Medelplanilta oman aapisen. Medelplanin aapista ei ole säilynyt jälkipolville, sillä viimeinen tunnettu kappale tuhoutui Turun palossa 1827.

Puuaapisen viimeisellä sivulla oli kukon kuva, joka tiettävästi oli ensimmäinen suomenkielistä aapista koristanut aapiskukko. Samainen kukko oli Pälkäneen kunnan vanhassa vaakunassa, jonka oli suunnitellut
Gustaf von Numers. Vaakuna muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi 2007, jolloin Luopioinen liittyi Pälkäneeseen – kunnan nimeksi tuli Pälkäne, mutta vaakunaksi otettiin Luopioisten lumpeenkukkavaakuna, jonka suunnittelija oli myös von Numers.

Vuonna 2005 avattiin Kukkolan kylässä Pälkäneellä yksityinen Daniel Medelplanin museo. Siellä kerrotaan puuaapisen syntyhistoriasta sekä kirjanpainajan ammatista esinein ja tekstein. Pälkäneen Pyhän Mikaelin kirkon (rauniokirkon) läheisyydessä on Daniel Medelplanin muistomerkki.

Ennen Pälkäneelle tuloaan Medelplan toimi Turun akatemiassa kuvien kaivertajana. Lisäksi hän valoi kirjasimia, sitoi kirjoja ja harrasti kuvanveistoa. Turun kauden jälkeen Medelplan toimi Viipurissa piispa Petrus Bångin kirjapainon johtajana. Viipurista Medelplanin tie vei Pälkäneelle, syynä osittain hänen saamansa tuomio sukurutsauksesta.

kari.naskinen@gmail.com