torstai 2. kesäkuuta 2016

Venäläisen mestarin veistoksia Lahdessa

Lahden Jalkarannassa on pieni taidegalleria, jossa kesäkuukausina on esillä pietarilaisen Vladimir Gorevoyn (72) veistoksia. Galleria sijaitsee Tapanilankatu 8:ssa, jonka vanhat jalkarantalaiset muistavat kaupan ja postikonttorin paikkana. Galleria on avoinna torstaisin klo 16-18 tai sopimuksen mukaan.

Vladimir Gorevoy on tunnettu kuvanveistäjä, hänen julkisia veistoksiaan on Pietarissa noin 30. Juhlavimmalla paikalla on taiteiden jumalatarta Minervaa esittävä isokokoinen veistos Pietarin taideakatemian katolla. Professori Gorevoy itse on Pietarin taideakatemian jäsen ja on valtionpalkinnon saanut.

Tämän jutun kuvassa on seppä Ilmarinen. Karjalasta syntyisin oleva Gorevoy on kiinnostunut Kalevalasta, ja niinpä Tapanilankadullakin on esillä monta kalevalaista aihetta, myös iso muotokuvaveistos Elias Lönnrotista.

Yksi erikoinen teos kuvaa Ferdinand Porschea, jonka alkuperäisen suunnitelman pohjalta alettiin valmistaa Kuplafolkkaria. Gorevoylla itsellään oli aikoinaan tällainen auto.

Ulkona Tapanilankatu 8:n kohdalla on egyptiläinen Sekhmet-soturijumala, joka oli ulkomuodoltaan ihmisen ja naarasleijonan yhdistelmä. Tämä teos paljastettiin gallerian edessä 2014.

Gallerianpitäjät ovat Harri ja Leena Sandberg, jotka asuvat samassa rakennuskompleksissa gallerian kanssa. Harri Sandberg tutustui Gorevoyhin toimittuaan aikaisemmin hammaslääkärinä Pietarissa.

kari.naskinen@gmail.com