lauantai 25. lokakuuta 2014

Musiikin ykköskentällinenMusiikkitieteen tohtori Antti Vihinen oli Helsingin kirjamessuilla esittelemässä juuri ilmestynyttä kirjaansa Minä ja Mozart (Into). Koska Vihinen on myös jääkiekkomies (suosikkijoukkue Ilves), hän järjesti messuilla kasaan myös musiikin ykköskentällisen. Kaikkien aikojen suurin eli Wolfgang Amadeus Mozart nousi tietenkin keskushyökkääjäksi ja joukkueen kapteeniksi. Laitahyökkääjät ovat Johannes Brahms ja Gustav Mahler. Vasen puolustaja on Richard Wagner ja oikea puolustaja Ludwig van Beethoven. Maalivahdiksi Vihinen valitsi Johann Sebastian Bachin.

Vihinen väitteli tohtoriksi Jean Sibeliuksen natsiyhteyksistä, ja kirjamessuilla haastattelija kysyi, monenteenko kentälliseen Sibelius mahtuisi. Vihinen mietti hetken ja antoi sitten Sibeliukselle luukkuvahdin paikan (siis kakkosmaalivahti).


Mozart joka tapauksessa on ylitse kaiken. Jo Vihisen kirjan kannessa on paljon puhuva lainaus wieniläiseltä kapellimestarilta Josef Kripsiltä (1902 - 1974): ”Beethoven haluaa taivaaseen, mutta Mozart tulee sieltä.”


Vihinen siteeraa myös kapellimestari Daniel Barenboimia: ”On hyviä säveltäjiä, kuten Debussy tai Ravel, loistavia säveltäjiä, kuten Wagner, Bach tai Beethoven ja sitten on - Mozart.”


Itävallassa tehtiin 1991 tutkimus, minkä mukaan vain 15 prosenttia itävaltalaisista pitää klassisesta, musiikista, mutta 85 prosenttia pitää Mozartista.


Mozart on nykyisin paljon muutakin kuin vain 1700-luvulla elänyt maailman paras säveltäjä. Joitakin vuosia sitten laskettiin, että Mozart-brändin arvo on yli viisi miljardia euroa. Musiikin lisäksi tätä arvoa nostavat esimerkiksi turismi ja erilaiset Mozart-aiheiset tuotteet suklaakonvehteista Figaro-baareihin ja Amadeus-makkaroihin.


Näitä makkaroita löytyy Vihisen kesämökkikunnan Iitin maatilatorilta, joka muutama vuosi sitten julisti nimikilpailun uutuusmakkarastaan. Kilpailun voitti Vihinen, joka perusteli: ”Mozartin mukaan ei liene nimetty yhtään makkaraa. Nyt on korkea aika paikata tämä epäkohta ja kunnioittaa Amadeusta hänen arvolleen sopivalla makkaralla. Amadeus on latinaa ja tarkoittaa ´Jumalan rakastama´. Tämä loistava makkara ansaitsee saman arvonimen. Ihminen joka syö tätä makkaraa, ei voi olla kokonaan paha, vaan Amadeus.”


Tämän Vihinen oli muotoillut illalla saunassa sen jälkeen, kun oli tullut mökille Iitin kirkosta, jossa oli kuunnellut Iitin musiikkijuhlien konserttiohjelmaan kuuluneen Mozartin G-mollikvinteton.


Iittiin Vihinen ajaa Tampereelta Lahden läpi. Lahdessa hän oli Sibeliustalon johtajana 1999 - 2010. Ihmiset kummeksuivat Sibeliuksen nimeä kantavan talon pomoa, joka ilmoitti suosikkisäveltäjikseen Mozartin tai Wagnerin ja teki tutkimuksia vähemmän mairittelevista Sibelius-asioista – ”eivät Lahdessa tienneet näistä tutkimuksista minua sinne valitessaan.”

Kun haastattelija tiukkasi Vihiseltä sitä, minkä yhden Mozartin sävellyksen hän ottaisi mukaansa autiolle saarella, vastaukseksi tuli lopulta Sinfonia Concertante Es-duuri. Jos saarella sattuisi olemaan myös televisio ja dvd-laite, hän ottaisi Mozartin oopperoista mukaansa Taikahuilun ja Don Giovannin.


RUSSIAN ALL STARS

Kirjamessuilta löytyi myös toisen tohtorin Markku Jokisipilän uutuuskirja Punakone ja vaahteranlehti (Otava). Etsin siitä Jokisipilän muodostamaa CCCP/Venäjän All Stars -joukkuetta, mutta ei täsmällistä sellaista löytynyt. Maalivahti kylläkin on itseoikeutetusti Vladislav Tretjak, mutta muut pelaajat pitää valita Jokisipilän luettelemien joukosta: Vsevolod Bobrov, Andrei Homutov, Aleksandr Maltsev, Boris Mihailov, Vjatseslav Fetisov, Vitali Davidov, Aleksander Gusev, Valeri Vasiljev, Igor Larionov, Jevgeni Malkin, Aleksandr Ovetshkin.


kari.naskinen@gmail.com