maanantai 20. lokakuuta 2014

Miksi KHL?


Viime talvena kävin katsomassa Pietarin SKA:n ja Moskovan Dynamon pelin. Elokuussa jatkoin katsomalla Helsingissä SKA:n harjoituspelit Severstalia, Vityazia ja Jokereita vastaan. Nyt olen nähnyt Jokereiden KHL-sarjapelit yhtä lukuun ottamatta. Asia on selvä: tämä on parasta sarjajääkiekkoa, mitä Suomessa on koskaan nähty.

Harry Harkimon päätös viedä Jokerit KHL:ään oli erinomainen ratkaisu meidän penkkiurheilijoiden kannalta. Se on tuonut aivan uuden ulottuvuuden suomalaiseen jääkiekkoiluun. Kun olin katsonut näitä HPK:n, KalPan, Lukon, SaiPan ja muiden tuttujen pelejä lähes 40 vuotta, oli jo kymmenkunta vuotta sitten alkanut tuntua, että tämä on nyt nähty. Tämän tilalle maailman toiseksi kovatasoisimman kiekkosarjan saaminen Helsinkiin sytytti minussa uudelleen todellisen kiekkokiinnostuksen.

Olisin jo aikaisemmin siirtynyt NHL:n seuraajaksi, mutta eihän se ole mahdollista paikanpäällä Suomessa. Televisiosta näkee tietenkin nykyisin ”kaiken” kiinnostavan urheilun, mutta oikeaa katsomokokemusta se ei koskaan korvaa.

KHL:n ottelut ovat hieman erilaisia kuin SM-liigaottelut. Oleellinen ero on, että KHL:ssä ei sallita mailankäyttöä muuhun kuin kiekon pelaamiseen. Kaikenlaiset koukkimiset, huitomisen ja muu mailahäirintä vihelletään pois, mistä seuraa, että peli on nopeaa, kun pelaajien luistelua ei näillä tempuilla katkaista. Kun kaukalossa sitten on erittäin taitavia pelaajia, tulos on todella viihdyttävää.

SM-liigastakin tätä ”kahvakiekkoa” yritettiin joitakin vuosia sitten karsia, mutta ei onnistuttu. Juuri nyt on KHL:n erotuomarikonsultti Paul Stewart Suomessa, mutta jotain hämminkiä on syntynyt siitä, onko SM-liigan tuomareiden suotavaa mennä kuuntelemaan hänen luentoaan.

NHL:ään verrattuna KHL:n etu näin suomalaisen kannalta on myös se, että voi tehdä mukavia vieraspelimatkojakin edullisesti ja helposti, kun kohteet ovat lähellä – Pietari, Riika, Bratislava, Minsk, Zagreb. Eikä junamatka Moskovaankaan ole pitkä. Varsinkin Pietarin Jääpalatsi on käynninarvoinen paikka, meno ja meininki ovat iloisen tunnelmallista alusta loppuun.

Nyt KHL:ää varjostaa kuitenkin Venäjä-pakotteet ja siihen liittyvä politiikka. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi sanoi Helsingin Sanomissa, että Suomen pitäisi ottaa käyttöön USA:n ja EU:n pakotteiden lisäksi myös urheilupakotteet eli jäädä pois KHL:stä (HS 19.10.2014). Kysymys on kuitenkin Jokereista, ei Suomesta. Samalla logiikalla Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen ei olisi pitänyt mennä ajamaan Sotshin F1-kilpailuun. Ulkopoliittisen instituutin russofobinen linja on viime aikoina tullut muutenkin tunnetuksi, mutta turha siihen on nyt urheilukin sotkea.

KHL:n mielenkiintoa lisäävät myös se, että Jokereiden lisäksi muissa joukkueissa pelaa noin 20 suomalaista, ja suomalaisia valmentajiakin on kymmenkunta. Huomenna tiistaina Hartwall-arenaan tulee Siperiasta öljyteollisuuskaupunki Omskista joukkue, jonka valmentajina toimivat Raimo Summanen ja Jussi Parkkila. Jokohan Upi on lähettänyt näille suomalaisille KHL-boikottiehdotuksensa?

Ilja Kovaltshuk muuten tulee seuraavan kerran Hartwall-arenalle 20.11.2014.

kari.naskinen@gmail.com