keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Woody Allenin mitättömin elokuva


Olen nähnyt Woody Allenin 44 elokuvasta melkein kaikki, ensimmäisensä hän ohjasi 31-vuotiaana 1966, ja nyt olen nähnyt huonoimman. Magic in the Moonlight on mitättömyys. Allenin viime vuosina Euroopassa tekemät elokuvat ovat kaikki kevyitä, mutta tämä uusin on sisällöltään jo niin kevyt, että siinä ei pinta edes väreile. Selvä poikkeama oli hänen välillä USA:ssa 2013 ohjaamansa Blue Jasmine, jossa oli taas allenimaista särmää.

Romanttinen komedia Magic in the Moonlight tapahtuu Etelä-Ranskassa 1928. Maailmankuulu englantilainen taikuri (Colin Firth) houkutellaan paljastamaan huijarimeedioksi epäilty kaunis selvänäkijä (Emma Stone), joka on saanut rikkaan perheen pauloihinsa. Ensin vatkataan edestakaisin sitä, onko henkimaailmaa olemassa vai ei, sitten mukaan tulee jonkinlainen rakkaus, ja siinä se sitten onkin. Taikurille ovat arvoituksia molemmat, sekä henkimaailma että rakkaus.

Käsikirjoituskin on Allenin, mutta hänelle tunnusomainen vuorosanafilosofointi jää köyhäksi. Yhdestä Nietzsche-sitaatista ei vielä synny "älykköelokuvaa". Tuttua Allenia ovat oikeastaan vain alkutekstien kirjasimet, jazz-musiikki ja se, että mukana on kaunis naisnäyttelijä.

kari.naskinen@gmail.com