tiistai 30. syyskuuta 2014

Suljettu SM-liiga ainoa vaihtoehtoEnsin Vaasa, nyt Kouvola. Näin jääkiekon SM-liiga laajenee, ja todennäköisesti kolmaskin uusi joukkue (Mikkeli?) tule mukaan vuoden tai kahden kuluttua, koska halutaan, että SM-liigassa on parillinen määrä joukkueita, vaikka sillä ei mitään merkitystä olekaan.

Näin on hyvä. Ei ole mitään syytä palata vanhaan järjestelmään, ei ainakaan siihen ikivanhaan, että sarjasta putoaisi viimeiseksi jäävä ja tilalle nousisi alempana olevan sarjaportaan voittava joukkue. Tätä vanhaa systeemiä kaivataan urheilullisin perustein, mutta peruste on huono.


Olisi tuhoisaa, jos Mestiksen voittaja nousisi liigaan automaattisesti. Se joutuisi tekemään ison taloudellisen panostuksen seuraavaa kautta varten. Kysymys tällaisissa nousutilanteissa on miljoonista euroista. Kuitenkin uhkana olisi, että seuraavana keväänä olisi edessä putoaminen takaisin Mestikseen. Sen siliän tien menisivät miljoonat ja ehkä konkurssikin olisi lähellä. Ilman tällaista miljoonasatsausta SM-liigaan ei edes oteta uutta joukkuetta, koska mitä se siellä tekisi Mestis-tason joukkueella.


Vain suljettu sarja takaa sen, ettei taloudellisia jääkiekkokatastrofeja synny. Jos Vaasan Sport Oy jää tällä kaudella viimeiseksi, se ei tuhoa liigakiekon toimintaa Vaasassa. Sama koskee seuraavana keväänä KooKoo Hockey Oy:tä.


Suomenkin jääkiekossa on siirrytty bisnesmuotoiseen toimintaan tällä sarjatasolla, eikä paluuta entiseen ole. Tosin jos sittenkin halutaan jokin toinen vaihtoehto, niin se olisi tämä: SM-liiga Oy ottaa haltuunsa myös Mestiksen, minkä jälkeen muodostetaan 10 joukkueen SM-liiga ja 10 joukkueen Mestis, ja liigasta putoaa aina viimeinen ja tilalle nousee Mestiksen voittaja. Edellytyksenä tietenkin olisi, että Mestikseenkään ei sen jälkeen pääsisi nousemaan muutoin kuin taloudellisin perustein.


kari.naskinen@gmail.com