perjantai 31. tammikuuta 2014

EU ja Venäjä: viisumivapaus 3-6 vuoden sisällä?Jääkiekon MM-kisoihin Valko-Venäjälle haluavien toimittajien viisumiasian kanssa on nyt ongelmia. Eivätkä nämä viisumiasiat aivan yksinkertaisia ole muutenkaan. Kävin äskettäin Venäjällä, ja olihan se taas monimutkainen juttu, kun piti viisumi hakea. Eikä riitä, että operoi internetissä, koska viisumi kiinnitetään passiin, joka tämän takia on lähetettävä Venäjän suurlähetystöön, mistä se sitten palautetaan postitse kirjattuna kirjeenä.

Europarlamentaarikko Mitro Revon käytyä eilen Lahdessa sain käsiini kirjasen, joka oli tehty Revon Brysselissä keväällä 2012 järjestämän seminaarin luentoaineistosta. Siinä Suomen EU-edustuston erityisasiantuntija Mika Rytkönen selvittää EU:n ja Venäjän välistä tilannetta viisumivapauteen tähtäävissä toimissa. Ensimmäiset tähän vaaditut toimenpiteet hyväksyttiin joulukuussa 2011, jolloin kävi ilmi, että Venäjä halusi asettaa tavoitteeksi viisumivapauden toteuttamisen ennen Sotshin olympiakisoja. Näin nopeaan etenemiseen EU-maat eivät olleet valmiita, mutta Rytkönen sanoi toukokuussa 2012 olevan mahdollista, että viisumivapaus toteutuisi 3-6 vuoden sisällä.

Luultavaa on, että samaa voidaan sanoa nyt: viisumivapaus toteutuu parhaassa tapauksessa vuosina 2017-20.

Rytkösen vastuualueina ovat rajavalvonta-, Schengen- ja viisumiasiat. Kun EU:n ja Venäjän viisumivapaus jossain vaiheessa syntyy, se merkitsee Rytkösen arvion mukaan Suomen ja Venäjän välisen rajaliikenteen 2-3-kertaistumista.

”Näiden liikennemäärien hallinta ja sisäisen turvallisuuden uhkiin vastaaminen edellyttää uusien EU-tason työkalujen käyttöön saattamista. Rajanylitystietojärjestelmä tulisi saada käyttöön ennen EU:n naapurissa olevien väkirikkaiden maiden viisumivapauden toteutumista. EU:n rajanylitystietojärjestelmää tarvitaan kompensoimaan sisäiselle turvallisuudelle muodostuvia uhkia ja torjumaan laitonta maahanmuuttoa”, sanoo Rytkönen.

Viisumivapaus olisi hieno asia. Voisi ilman pitkäpiimäistä viisumibyrokratiaa piipahtaa vaikka Viipurin Pyöreässä tornissa iltapäiväoluella tai käydä Pietarissa Mariinski-teatterissa, jos aamulla näkisi netistä, että paikkoja illan oopperaesitykseen on vapaina. Matka Lahdesta Pietariin kestää Allegrolla alle kolme tuntia.

Suomi on sopinut yli 30 maan kanssa vastavuoroisesta viisumivapaudesta. Viisumi oikeuttaa lyhytkestoiseen oleskeluun maassa, pidempiaikaiseen tarvitaan maan viranomaisten myöntämä oleskelulupa. Venäjä pitäisi saada nopeasti viisumivapaaksi maaksi Suomesta katsoen.

kari.naskinen@gmail.com