sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Missä on Masku-areena?


Ruotsi ja Suomi pelaavat tänä iltana nuorten jääkiekon maailmanmestaruudesta Malmö-areenalla (kuva), siis Malmössä. Jos nämä MM-kisat olisi pelattu Suomessa, olisi tapahtumapaikkana voinut olla Barona-areena, Hartwall-areena tai HK-areena.

Jyväskylässä on jäähallin nimi myyty Jyväskylän Energia Oy:lle, mutta nimi onkin nokkelasti Synergia-areena. Kaikki jyväskyläläiset jääkiekkoihmiset osaavat kumartaa kiitokseksi energiayhtiölle jääkiekon tukemisesta, vaikka nimi ei olekaan tönkösti Jyväskylän Energia-areena. Synergia on kätevä nimi, se kertoo jääkiekkoväen ja energiayhtiön yhteistyöstä ja -vaikutuksesta.

Miesten MM-kisoja pelattiin viime vuonna Globenissa. Tiedetään, että se on Tukholmassa, mutta senkin virallinen nimi on sponsorisopimuksen perusteella Ericsson Globe. Mielenkiintoista on nähdä, mikä tulee Tampereen uuden jäähallin nimeksi. Tapola-areena?

Näiden sponsorinimien kanssa on joskus sellaisia ongelmia, että niitä joudutaan muuttamaan, kun sponsorilta raha tai toiminta loppuu. Turun uusi jäähalli (1990) oli aluksi Typhoon (Turun Työväen Säästöpankki) ja sen jälkeen Elysee-areena (Marli), mutta sitten kun sponsorointia ei saatu, otettiin nimeksi Turkuhalli. Vuonna 2010 nimi myytiin makkarayhtiö HKScan Oyj:lle, joten nyt hallin nimi on HK-areena, kansankielellä ”nakkikattila”.

Turussa sekavuutta on aiheuttanut vielä se, että hallia on oikeastaan koko ajan kutsuttu Turkuhalliksi, mutta itse jääkiekkokaukalolla ja -katsomolla on ollut sponsorinimi.

Lahtelaisena tiedän, että Isku-areena tarkoittaa Lahden jäähallia. Huonekalufirman nimi sopii harvinaisen hyvin jäähallille, ja Lahden Kalevakin voisi siellä hyvin järjestää nyrkkeilykilpailujaan.

Heinolassa puolestaan on lautayhtiön sponsoroimana Versowood-areena, mutta on koko joukko jäähalleja, joiden sijainnista ei nimien perusteella ainakaan minulla ole hajuakaan:

Aktia-jäähalli
Atria-halli
Aurinkoareena
Ilona-areena
Kulta-areena
Raita Sport Arena
Ritari-areena
St1-areena
UK-areena
Varuboden-areena

Jos Jarkko Nieminen joskus pelaisi tennisuransa päätösottelun kotikaupungissaan Maskussa, ei kannattaisi panna auton navigaattoriin Masku-areenaa, koska silloin joutuisi Lempäälän jäähalliin.

Sponsorinimien käyttäminen muutamaa tuhatlappusta vastaan on laajentunut myös pienimuotoisiin urheilutapahtumiin. Jossakin voidaan järjestää esimerkiksi Holttisen Varaosa ja pakoputki Oy -ralli. Synergiaetua siitä tietenkin saadaan.

kari.naskinen@gmail.com