sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Sirokaja ruskaja dusha


SKA Pietarin jääkiekkojoukkueen lehdessä on paraatipaikalla SKA:n presidentin Gennadi Timtshenkon kirjoitus. Hän on avainasemassa siinä, miten Jokerit onnistuu KHL:ssä. Timtshenko on 61-vuotias miljardööri, joka on syntyisin Armeniasta, mutta on nykyisin Venäjän ja Suomen kansalainen. Asuu Sveitsissä. Yhdysvaltalaisen Forbes-lehden tilastoinnin mukaan hän on maailman 62:nneksi rikkain ihminen, omaisuus yli 14 miljardia dollaria. Venäjän raharikkaista hän on kahdeksas.

Suomessa on puntaroitu kovasti sitä, miten Jokerit pystyy menemään KHL:ään, sillä esimerkiksi sen nykyisellä pelaajabudjetilla 3,5 miljoonalla eurolla ei vielä kunnon KHL-joukkuetta rakenneta. Tässä kohtaa tulee esille Timtshenkon nimi, sillä kuten viime kesän tapahtumista tiedetään, Timtshenko osti yhdessä Arkadi ja Boris Rotenbergin kanssa Hartwall-areenan ja 49 prosenttia Jokerit HC Oy:stä. Siksi on Timtshenkon intresseissä, että Jokerit pärjää hyvin.

Otsikon sanonta on suomeksi ”laaja venäläinen sielu”. Nyt Jokereista 51 prosenttia omistava Harry Harkimo voi hyödyntää Timtshenkon laajaa sielua. Hyvän hyvyyttään Timtshenko ei kuitenkaan ole Jokerit-operaatioonsa lähtenyt, vaan perusajatuksena on saada KHL:lle lisää laajuutta. Jos Jokerit kaudella 2014-15 onnistuu, se toimii houkuttimena muillekin länsieurooppalaisille joukkueille.

Suomessa on jääkiekkoväen piirissä käännelty Jokereiden tilannetta moneen suuntaan. Mistä rahat? Yhtenä esimerkkinä on mainittu, että kun Harkimo on sanonut Jokereiden tekevän pelimatkansa omalla lentokoneella, niin johan se tulee maksamaan hirmuisesti. Ehkä auttaa kuitenkin se, että Timtshenko omistaa lentokonevuokraamon.

Timtshenko pitää varmasti huolen siitä, että Jokerit ei jää huutolaispojan asemaan tässä kahden maanosan jääkiekkosarjassa. Nyt siinä pelaa joukkueita Venäjän lisäksi Kazakstanista, Kroatiasta, Latviasta, Slovakiasta, Tshekistä, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä. Ensi syksynä mukaan liittyy Suomi, ja uusina joukkueina tähän 28 joukkueen liigaan ovat tulossa myös HC Karlovy Vary (Tshekki) ja HK Budivelnik (Ukraina). Alustavan kiinnostuksensa KHL:ään ovat ilmaisseet myös ruotsalaiset Frölunda (Göteborg) ja Färjestad (Karlstad), saksalaiset Eisbären Berlin ja Kölner Haie sekä itävaltalainen Red Bull Salzburg ja italialainen Milano Rossoblu. Jos Jokerit ensi kaudella onnistuu, tämä lista pitenee.

Timtshenkosta huolimatta Jokereista ei tule SKA:n ns. farmiseuraa, mutta hyvinkin on mahdollista, että yhteistyöhyötyjä löytyy. - "Shastliva ostavatsja!", Hyvää matkaa!

kari.naskinen@gmail.com