torstai 7. helmikuuta 2013

Oscar Lincoln


Yhdysvaltain elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) Oscar-järjestelmä on niin läpikotaisin amerikkalaisen elämänmuodon kyllästämä, että kun sankaripresidentti Abraham Lincolnista onnistutaan tekemään edes jokseenkin kunnollinen elokuva, niin palkintoja tulee roppakaupalla. Steven Spielbergin ohjaama Lincoln on tällainen. Oscarit jaetaan 24.2. ja Lincoln on ehdolla 12 palkintosarjassa: paras elokuva, paras ohjaus, paras sovitettu käsikirjoitus, paras miespääosa (Daniel Day-Lewis), paras miessivuosa (Tommy Lee Jones), paras naissivuosa (Sally Field), paras kuvaus, paras puvustus, paras leikkaus, paras musiikki, paras lavastus, paras äänimiksaus.

Abraham Lincoln on tietenkin paras mahdollinen presidentti elokuvan aiheeksi, ja on näitä Lincoln-leffoja paljon tehtykin. Historioitsijoiden ja muiden listojen laatijoiden mukaan Lincoln on Yhdysvaltain kaikkien aikojen paras presidentti. Seuraaviksi parhaat ovat George Washington, Franklin D. Roosevelt, Theodore Roosevelt, Harry Truman ja John F. Kennedy. Huonoimmat ovat olleet tällä yli 200-vuotisella historiajaksolla Richard Nixon ja George W. Bush.

Spielbergin elokuva on keskinkertainen, paikoin jopa pitkäveteinen. Jos katsojalla ei ole tähtilipun väristä sydäntä, jää elokuva oikeastaan pelkäksi historiankertaukseksi. Siinä käydään läpi Lincolnin viimeisiä elinkuukausia ennen hänen murhaansa. Lincoln runnoi läpi perustuslakiin tulevan lisäyksen, jolla orjuus lopetettiin. Samoin hän sai loppumaan neljä vuotta kestäneen sisällissodan.

Lincoln on myyttinen hahmo, mihin tietenkin lisäväriä on antanut murhatuksi tuleminen. Mikään ylevyyden malliesimerkki hän ei kuitenkaan ollut. Elokuva kertoo hyvin sen, miten Lincoln oli taitava poliitikko, mutta käytti myös hyväkseen törkytemppuja. Tarkoitus pyhitti keinot, ajatteli Lincoln ja osti kongressin jäseniä uuden lain puolelle lahjomalla ja kiristämällä, ja sitä muunneltua totuuttakin viljeli ratkaisevilla hetkillä.

Englantilainen Daniel Day-Lewis nimiroolissa on erinomainen. Day-Lewis on sanonut, että jos hänellä ei olisi näyttelemistä purkautumistienään. hänelle ei löytyisi paikkaa yhteiskunnassa. Day-Lewis ei kuitenkaan ole kuluttanut kasvojaan kymmenissä ja kymmenissä elokuvissa. Mutta kun hän leikkiin ryhtyy, hän menee mukaan niin täysillä kuin voi. Day-Lewis on kuuluisa nimenomaan siitä, että hän uppoutuu rooleihinsa aina täydellisesti. Niin nytkin. Day-Lewis on 55-vuotias ja näyttelee 56-vuotiasta Lincolnia hienosti. Neljässä kuukaudessa, kamppaillessaan vaikeissa olosuhteissa orjuuden lopettamiseksi, presidentti muuttui silmissä raihnaiseksi äijäksi, ja tämän muutoksen Day-Lewis vie taitavasti läpi. Siksi ei ole yllätys, jos hän saa roolistaan kolmannen Oscarin. Edelliset ovat tulleet elokuvista Minun elämäni (1990) ja There Will Be Blood (2007), jotka vastikään nähtiin Suomen televisiossakin. Lincolnina Day-Lewis on häkellyttävästi juuri sellainen kuin Lincoln on valokuvissa.

kari.naskinen@gmail.com