lauantai 9. helmikuuta 2013

Suomi oli korkeinta luottoluokkaa jo 1800-luvulla



Suomen luottokelpoisuus kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla on erinomainen. Korkeimmassa AAA-luokassa ovat euromaista tällä hetkellä vain Alankomaat, Luxemburg, Saksa ja Suomi. Suomalaisilla historiapäivillä Lahdessa lauantaina luennoinut valt. tri Mika Arola sanoi, että Suomi on yleensäkin ollut hyvässä maineessa paria epävarmempaa jaksoa lukuun ottamatta. Pankit alkoivat analysoida valtioiden luottokelpoisuutta jo 1800-luvulla, ja esimerkiksi ranskalaisen Credit Lyonnais -pankin 1898 tekemän riskitaulukon mukaan maailman ”parhaat” maat olivat Belgia, Britannia, Norja, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska, USA ja Venäjä. Huonoimpia olivat Argentiina, Brasilia, Bulgaria, Espanja, Kreikka, Portugali, Romania ja Serbia.

Suomen tilanne huononi 1900-luvulla kaksi kertaa. Ensimmäinen huono vaihe oli itsenäistymisen jälkeen, ja 1920-luvulla Suomen luottomaine oli huonoimmillaan. Tämä jatkui 1930-luvulle asti, jolloin ulkomaiset pankit rinnastivat Suomen näissä asioissa latinalaisen Amerikan maihin. Toinen huono vaihe oli 1960-luvun puolivälissä.

Sen jälkeen Suomen tilanne on ollut hyvä. Valtiokonttorin riskit ja rahoitus -osaston johtajana toimiva Mika Arola sanoi, että Suomen tämänhetkisen AAA-arvostuksen yhtenä taustatekijänä on se, että Suomella on kansainvälisesti vertaillen melko vähän ulkomaista velkaa. Sen sijaan Suomen jäsenyys euro-valuutassa ei ole juurikaan vaikuttanut luottoasemaan.

Tällä hetkellä Suomi on ainoa maa, jolla on kaikilta kolmelta luottoluokittajalta paras kolmen A:n luokitus ja vakaat näkymät.

Mistä sitten on kysymys? Käytännössä siitä, että luottoluokitus mittaa maan velanmaksukykyä, ja kun luokitus on hyvällä tasolla, saa valtio kohtuullisella korolla lainaa kansainvälisiltä luotottajilta.

kari.naskinen@gmail.com