lauantai 26. tammikuuta 2013

Markkinoilla entistä enemmän epäkuranttia tavaraaOlen muutaman viime kuukauden aikana leikannut lehdistä talteen ilmoituksia, joilla kuluttajia varoitetaan viallisista ja vaarallisista tuotteista. Niitä on kertynyt iso nippu, ja jokaisessa ilmoituksessa pyydetään ko. tuotteen ostaneita ihmisiä palauttamaan ne – jos ei ole vielä kuollut tai sairastunut. Esimerkiksi:

- Exxellent Electric -silitysrauta (voi antaa sähköiskun)
- Royal-suklaapatukka (suklaasta löytynyt muovinpalasia)
- Fazermint-suklaakonvehdit (sisältää allergeenejä)
- Dumle-makeispussi (sisältää allergeenejä)
- HD Pad 7” Android 4.0 -tablettitietokone (voi antaa sähköiskun)
- Axxel-työvalaisin (voi antaa sähköiskun)
- Procap EP-127 -kuulosuojain (voi aiheuttaa vaaraa kuulolle)
- Benton BX 3 -akkulaturi (voi antaa sähköiskun)
- Bilteman USB-latauslaite (palonvaara)
- Happy Summer -leikkitunneli (voi aiheuttaa silmävamman)
- Hartwallin Fenix-juoma (sisältää kiellettyä kromikelaattia)
- Korpelan myllyn ruislese (seassa saattaa olla jauhoissa viihtyvä hyönteinen jauhokoisa)
- Gardinia Andrea -kangaslaskoskaihdin (pieni lapsi voi kuristua pitkään, roikkuvaan säädinketjuun)

Tullilaitos on se instanssi, joka Suomessa yrittää estää vaarallisten tuotteiden maahantuonnin ja hoitaa myös sisämarkkinoiden tuotevalvonnasta. Muita vastaavia ovat Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Maailmankaupan kasvun ja tuotannon globalisoitumisen seurauksena markkinoille tulee kuitenkin enemmän ja enemmän terveydelle ja turvallisuudelle vaarallisia tuotteita ja tuoteväärennöksiä. Kaikkea epäkuranttia tavaraa ei vain saada heti torjutuksi.

Vähän aikaa sitten luettiin uutisista, että Englannissa on myyntiin tullut väärennettyjä kortsuja. Kaukoidässä pienin kustannuksin valmistetut kumit ovat testeissä osoittautuneet herkiksi rikkoutumaan. Heathtrown lentokentällä viranomaisten haaviin jäi 1,5 miljoonan punnan arvosta väärennettyjä kondomeja. Samanlainen saalis paljastui Yorkshiressä.

Vielä eivät Britannian syntyvyystilastot ole korreloineet heikkolaatuisten kortsujen yleistymistä.

Italian poliisi löysi viime vuonna yli 50 miljoonaa väärennettyä tuotetta, suuri osa peräisin Kiinasta. Tavattiin esimerkiksi kaksi miljoonaa junalippua, jotka oikeuttivat matkaan Rooman rautatiasemalta Fiumicinon lentokentälle.


Palermon satamasta
Sisiliasta löytyi puolestaan 9000 laatikkoa täysin tehotonta pesupulveria, jota kaupiteltiin tunnetun merkin alla. Pohjois-Italiassa poliisi takavarikoi väärennettyjä Applen ja Nokian puhelimia.


Suomessa on viime aikoina keskusteltu D-vitamiinivalmisteiden sisällöstä. Ajankohtainen aihe on juuri nyt tietenkin se, mitä aineita sisältävät Suomen maajoukkueen jääkiekkoilijat.


(Tämä juttu on julkaistu aiemmin Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)


kari.naskinen@gmail.com