tiistai 8. tammikuuta 2013

Tom Cruise, yksinäinen ratsastajaJames Barr on epäiltynä viidestä murhasta. Ei ole kuitenkaan se Paavo Haavikon Barr-niminen mies, vaan Lee Childsin yhden toimintajännärin henkilö, jota ensimmäisessä Childs-filmatisoinnissa lähtee pelastamaan Jack Reacher. Tappajan jäljillä on melko tavanomainen jännityselokuva, jonka kassamenestys perustuu Tom Cruiseen.

Lee Childsin kirjoissa Jack Reacher on isokokoinen, kovanyrkkinen oikeudenmies. Koska Tom Cruise kuitenkin on pieni, on Lee Childs joutunut sanomaan, että olisi ollut mahdotonta löytää näyttelijää, joka olisi täyttänyt hänen luomansa sankarihahmon fyysiset mitat ja olisi vielä ollut karismaattinenkin. Näin oli tietenkin paras sanoa, koska Cruise oli ostanut romaanin filmausoikeudet, toimi elokuvan tuottajana ja oli tuottajana valinnut pääosaan itsensä.

Eipä silti, ei Cruise huono ole. Pituutta ei ole kuin 168 cm, mutta eivät muutkaan kovisleffojen sankarit kovin kookkaita ole, esimerkiksi Daniel Craig 178 cm ja Matt Damon 176 cm. Cruisen näyttelijäntaidoista ei paljon hyvää ole sanottu, mutta mitäs oli aikoinaan sankareista suurimman John Waynen osaaminen – ilmeitä oli kaksi ja kävelytyylejä yksi. Cruise sentään on paljon monipuolisempi näyttelijä kuin Wayne.

John Wayne osasi ratsastaa ja saman asian ajaa, kun Tom Cruise osaa kaahata autoilla. Erinomainen takaa-ajokohtaus on tässä uudessakin elokuvassa, jossa Cruisen ajokkina on Chevrolet Camaro SS. Miljonäärifilmitähtien tavoin Cruise on autojenkeräilijä, ja tällä hetkellä tallissa ovat ainakin Bugatti Veyron ja Porsche 911.

Hollywoodissa Tom Cruise raivasi tiensä tähtiin sitkeällä työllä. Ensimmäiset sivuroolit alle 20-vuotiaana eivät mitään ihmejuttuja olleet, mutta sitten tärähti onnekkaasti päärooli kummalliseen komediaan Riskibisnes (1983), ja varsinainen läpimurto oli Top Gun (1986). Näyttelijänimagostaan Cruise on pitänyt tarkkaa huolta, hän ei ole lähtenyt riskeeramaan mitään. Roolivalinnat ovat olleet sellaisia, että Cruise on pystynyt esittämään sankaria, tai ei ainakaan kovin ”huonoja ihmisiä”. Samalla hän on pitänyt kiinni kaupallisesta menestyksestään, mikä on merkinnyt sitä, että yhtä poikkeusta lukuun ottamatta hän ei ole lähtenyt mukaan vähänkään korkeampia elokuvataiteen kriteereitä tavoitteleviin tuotantoihin. Se yksi poikkeus on Paul Thomas Andersonin Magnolia (1999).

Siitäkin Tom Cruise osaa huolehtia, että on elokuvissaan ainoa tähti. Jack Reacherissa hän on kuin yksinäinen ratsastaja, joka tulee kaupunkiin panemaan asiat järjestykseen. Toiminnassaan hän ei lue lakikirjan pykäliä, vaan tulkitsee ainoastaan sitä, mikä on oikein ja mikä väärin, ja Cruise on oikeuden ja oikeudenmukaisuuden puolella. Oman aikamme John Wayne.

kari.naskinen@gmail.com