torstai 14. kesäkuuta 2012

Kepun puheenjohtajavalinta loogisessa linjassa historiankulun kanssa


Suomessa oli vuonna 1960 noin 331 000 vähintään hehtaarin suuruista maatilaa, mutta nyt enää 62 000. Maidonlähettäjiä oli 50 vuotta sitten 243 000, nyt vain 12 500. Maatalouden rakenne on muuttunut, koska pientiloja ei enää oikeastaan ole. Nyt maataloustuotantoa harjoittavat isot yksiköt, joita voidaan verrata yrityksiin. Tätä taustaa vasten oli loogista, että Keskustan uudeksi puheenjohtajaksikin valittiin yritysmiljonääri Juha Sipilä.

Maatalouden muuttumisesta luennoi Lahden kansanopistolla tällä viikolla pidetyssä talous- ja politiikkaseminaarissa fil. maist.
Erkki Laitinen Jyväskylän yliopistosta. Hän sanoi, että pienviljelyn vahva asema auttoi aikoinaan Maalaisliiton suuriin vaalimenestyksiin. Vuoden 1929 eduskuntavaaleissa se saavutti 60 eduskuntapaikkaa ja vielä 1960-luvulla sillä oli 53 kansanedustajaa, mutta nyt enää 35. Maalaisliiton nimi muuttui Keskustapuolueeksi 1964.

Muutos pienviljelystä bisnesviljelyksi on ollut iso. Kun tilojen keskikoko oli 50 vuotta sitten alle 8 hehtaaria, on se nyt 38 hehtaaria. Kokonaispeltoalakin on pienentynyt 15 prosenttia.


Ehkä pahin on joka tapauksessa ohi. Enää ei ole voi- eikä viljavuoria, eikä peltojen ”paketoinnista” tai lehmien tappamisesta tarvitse maksaa maalaisille, kuten 1970, jolloin
Irwin Goodman lauloi Balladin voivuoresta:

”Se paisuu kiiltää kasvaa,

on kaikkialla rasvaa,
kun lypsykarja maat ja metsät valloittaa.”

Lypsykarja vaelteli noihin aikoihin laitumella tai metsässä varjoa etsien. Sitten ne haettiin navettaan lypsettäviksi, ja vuonna 1960 yhdestä lehmästä herui keskimäärin 2900 litraa maitoa. Enää ei lehmiä paljon pelloilla näe, sillä nykyisin ne ovat vuorokaudet ympäriinsä hienoissa navetoissa, joissa koneet lypsävät niistä maitoa keskimäärin 8000 litraa vuodessa. Ero on valtava. Kaupunkilainen ei ymmärrä, mutta Laitinen kertoi, että kysymyksessä ovat rodunjalostus ja tuotantotehokkuus. Tehokkuutta on mm. se, että jos Mansikki antoi 50 vuotta sitten maitoa kymmenen vuoden ajan, niin nyt Mustikkia käytetään tähän tehtävään vain viisi vuotta, minkä jälkeen tapahtuu sukupuolenvaihdos ja se myydään teurastamoon härkänä.


Tähän teollisuuteen Juha Sipilä on varmaankin parempi johtaja kuin olisi ollut
Paavo Väyrynen. Toisaalta tuntuu ihmeelliseltä, mihin kepua enää tarvitaan, kun sen edustamaa maatalousliiketoimintaa voisi hyvin edustaa Kokoomus.

kari.naskinen@gmail.com