maanantai 11. kesäkuuta 2012

Sauber, Chelsea, Häkkinen, Reipas

Meksikolainen Sergio Perez on ajanut kaksi kertaa F-ykkösten palkintopallille. Hänen Sauber-autoissaan on nykyisin lontoolaisen jalkapallojoukkueen FC Chelsean mainokset ja Chelsea vastaavasti mainostaa Sauberia. Palautuvat mieleen 20 vuoden takaiset ajat, jolloin toimin SM-liigassa pelanneen Reipas Lahden puheenjohtajana. Kesällä 1992 yritin hieroa vastaavanlaista sopimusta vanhan mikroautokaverini Keke Rosbergin kanssa. Hän toimi silloin Mika Häkkisen ja Jyrki Järvilehdon managerina. Soitin Kekelle Monacoon ja ehdotin, että vaihtaisimme Lahden ja Berliinin olympiahanketunnuksia. Noihin aikoihin Rosbergin DTM-sarjan Mersussa olivat Berliinin olympiahankkeen (2000) tunnukset, ja tuolloin Lahti puolestaan haki vuoden 2006 talviolympiakisoja. Berliini-mainokset olisivat tulleet Reippaan pelipaitoihin ja Lahti-mainokset joko Rosbergin, Häkkisen tai Järvilehdon autoon tai kypärään.

Keke sanoi heti, että kyllähän tuo periaatteessa olisi mahdollista, mutta täytyy nyt vähän enemmän miettiä. Sitten sovittiin, että tekisin paperille jonkinlaisen ehdotuksen asiasta, ja voisin viedä sen Hyvinkäälle, jonne Häkkinen ja tämän avustaja
Didier Coton olisivat parin viikon päästä tulossa johonkin vauhtitapahtumaan Räyskälään.

Räyskälässä sitten tapasin Häkkisen ja Cotonin. Kun esittelin itseni heille ja annoin kirjeen välitettäväksi Rosbergille, Häkkinen naureskeli, että luuli minun tulleen pyytämään häntä pelaamaan Reippaaseen.


Taas pari viikkoa ja soitin Kekelle. Vaihtokauppaa ei syntynyt, mutta Keke sanoi, että jos Lahti haluaisi mainoksensa vaikkapa Häkkisen kypärään, se maksaisi 100 000 markkaa. En kuitenkaan vienyt ehdotusta kaupunginjohtaja
Seppo Välisalolle, vaikka hän kova urheilumies onkin.

Peter Sauber
ja Chelsean omistaja Roman Abramovich sen sijaan pääsivät sopimukseen ja markkinoivat nyt toinen toistensa bisneksiä.

Paremmin onnistuin
Martti Ahtisaaren presidentinvaalikampanjaa Lahdessa vetäneen Timo Aaltosen kanssa. Syksyllä 1993 kaukalon yhdessä aloitusympyrässä oli Ahtisaaren iso mainos. Siitä jäi sellainen muistikuva, että kun Jokerit tuli Lahteen pelaamaan, yritti joku Jokereiden pelaajista hangata luistimillaan Ahtisaaren nimeä suttuun. Ei onnistunut kunnolla, sillä Ahtisaari valittiin tasavallan presidentiksi.

kari.naskinen@gmail.com