torstai 6. lokakuuta 2011

Krista Kosonen ja kaamea vedenhenki

Elokuvaohjaaja Joona Tena näyttäisi purkavan traumaansa omiin elokuviinsa. Hänen tai jonkun hänen läheisensä lapsi on ilmeisesti hukkunut; ensimmäinen tähän liittyvä elokuva oli Onnellisten laiva (2004) ja nyt samaa aihetta käsitellään uutuuselokuvassa Syvälle salattu.

Syvälle salattu
on erikoislaatuinen. Sen pohjana on vanha taru, minkä mukaan vedenhenki oli vienyt perheen esikoispojan syvyyksiin. Elokuvassa taru ikään kuin siirtyy jonkin Pyhälammen maisemiin, jonne ympäristöasioihin erikoistunut juristi Julia Mannerla tulee työasioissa, mutta 9-vuotias poika mukanaan. Tarun mukaan järvessä elävää vedenhenkeä on vuosisatoja sitten jouduttu lepyttelemään julmilla tavoilla, ja niinkö nytkin?

Eriskummallisuutensa elokuva saa varsinkin siitä, että se on rakennettu trillerin, jopa kauhuelokuvan muottiin. Asiantuntijana on näköjään ollut dramaturgi Olli Soinio, joka muistetaan hupaisista kauhuelokuvistaan Kuutamosonaatti (1988) ja Kadunlakaisijat (1991). Kauhuelementit tulevat nyt siitä, että Julia Manner kuulee pelottavia ääniä ja liikkuvia varjoja, ja ovet paukkuvat kiinni yllättävästi. Yhtäkkisillä shokkiefekteillä luodaan karmeaa tunnelmaa, mikä kuitenkin lässähtää elokuvan juonen edetessä.

Nuorisokielellä sanottaisiin, että tämä elokuva on nimensä mukaisesti todella syvältä… Kun kauhuun on ympätty luonnonsuojelua ja Julian huonoa omaatuntoa monista menneistä asioista, on koossa sellainen epälooginen soppa, ettei huonommasta väliä.

Parasta elokuvassa ovat Krista Kososen kasvo- ja ylävartalokuvat. Krista on tällä hetkellä Suomen ykkösfilmitähti, ja tämä tosiasia hyödynnetään nyt täysimääräisesti. Kuvaaja on huipputekijä Kjell Lagerroos, joka tätä ennen on palkittu kuvaus-Jusseilla elokuvista Tulennielijä (1998) ja Rukajärven tie (1999).

Televisiossa Krista Kosonen nähdään seuraavan kerran 9.10., kun TV 1:ssä alkaa draamasarja Moska, joka seuraa kotimaisen skandaalilehden toimituksen työtä. Näin Krista Kosonen palaa journalismin maailmaan, sillä läpimurtonsa hän teki TV 1:n erinomaisessa sarjassa Uutishuone (2009).

Krista Kosonen on mukana monissa uusissa tuotannoissa, Moskan lisäksi Tuomas Summasen komediassa Risto, ensi vuonna Mika Kaurismäen elokuvassa Tie Pohjoiseen, Antti Jokisen Puhdistuksessa ja Lauri Maijalan Juoppohullun päiväkirjassa.

kari.naskinen@gmail.com