perjantai 14. lokakuuta 2011

Okko Kamu - Kai Suikkanen

Kapellimestari on iso ja tärkeä herra. Kun Lahden kaupunginorkesteria johtanut vierailijakapu torstaina lopetti yhden kappaleen johtamisen ja lähti sivuhuoneessa käymään, piti Sibeliustalon vahtimestarin noutaa kapellimestarin nuottitelineelta nuottivihko pois, että teline oli taas valmis uusille nuoteille.

Orkesterin päätoiminen kapellimestari on Okko Kamu. Hänen suuruudestaan saa kuvan, kun otetaan esille hänen palkkansa. Peruspalkka on 14 000 euroa viikossa, mutta se nousee 21 000 euroon aina niinä viikkoina, jolloin Kamu johtaa orkesteria kaksi kertaa (eri päivinä, soitettava ohjelmisto sama).

Näin hyville tienesteille ei pääse edes Suomen parhaan jääkiekkojoukkueen valmentaja Kai Suikkanen. Ero on siinäkin, että Kamun palkan maksavat kaikki lahtelaiset veronmaksajat, mutta Suikkasen palkan vapaaehtoisesti Pelicansin otteluissa käyvät katsojat.

Orkesteri on ylläpidettävä verovaroin, koska lipputulot ovat vähäisiä. Kaupungin ensi vuoden talousarviokirjasta näkyy, että konserteissa käy keskimäärin noin 900 ihmistä. Pelicansin otteluiden keskikatsojamäärä on lähes 5000.

Talousarviokirjan kannessa on kuva Vesijärvenkadulta, jossa entisen bensa-aseman luona on iso mainostolppa siitä, että "maailman muotoilupääkaupunki" on ensi vuonna Helsinki. Ilmeisesti tuosta helsinkiläisten hankkeesta jotakin maksavat myös Lahden asukkaat, koska se on valittu Lahden talousarviokirjan kansikuva-aiheeksi.

kari.naskinen@gmail.com