perjantai 11. lokakuuta 2024

Lidlin karjalanpiirakka


Harrastan enemmän elokuvaa kuin kuvataidetta, mutta ajoin Orimattilan taidemuseoon katsomaan Paul Osipowin (85) retrospektiivista näyttelyä, koska tunnen Osipowin parhaiten Risto Jarvan kolmesta ja Matti Kassilan yhdestä elokuvasta, vaikka ammatiltaan hän kyllä kuvataiteilija onkin. Mutta näyttelyssä ei mennyt kuin muutama minuutti, niin löytyi toinenkin tuttu asia, sillä Lidlin vakioasiakkaana osui silmiin Osipowin pehmeäpohjaetsaus Lidlin karjalanpiirakka. Tosin en koskaan ole saanut näin epäonnistuneen näköistä karjalanpiirakkaa, mutta ehkä tämä on Osipowin oma paistoversio Lidlin piirakasta.


Näyttelyn lyhyessä esitteessä Osipow sanoo, että ”olen aina yrittänyt maalata maalauksen”. Lidlin tapauksessa tämä näkyy: Osipow ei ole yrittänyt maalata karjalanpiirakkaa, vaan maalauksen. Näin tämän on pakko ollakin, sillä näyttelyn kuraattorit Kari Kenetti ja Pertti Ketonen sanovat samassa esitteessä Osipowin kuuluvan kiistattomasti merkittäviin suomalaisiin taidemaalareihin: ”Osipowin tuotannon kirjo on laaja, ja hänellä on tyylillisesti varsin monta aikakautta, esittävää, ekspressiivistä ja konkreettista vuorotellen. Hän on luonut mittavan uransa aikana mielenkiintoisen historian maalauksilleen palaamalla välillä takaisin eri tyyleihin.”

Tällä viikolla tulleessa Lidlin mainoksessa on, että karja
lanpiirakat ovat ensi keskiviikkoon asti erikoistarjouksessa, kuusi piirakkaa kahdella eurolla, kuvan perusteella näyttävät oikein onnistuneilta. Se tässä vain on kummaa, että en saa niitä tällä hinnalla, koska tämänhintaisesta tarjouksesta pääsevät hyötymään vain ne, joilla on ns. älypuhelin ja siihen ladattuna jokin Plus-äpi. Omaan Nokia-puhelimeeni en saa äpiä.

Sama juttu oli viime viikolla Citymarketissa. Minulla on
K-kaupan plussakortti, mutta sillä ei saa kaikkia niitä alennuksia, joita saa K-äpillä. Mitä ihmettä tämä on? Onko kaupoilla salainen sopimus Applen ja Samsungin kanssa, että meidät mielensäpahoittajatkin saataisiin ostamaan kalliit älypuhelimet, joita pitää ladatakin joka päivä, vaikka Nokiaa riittää, kun panee sen lataukseen yhdeksi yöksi viikossa?

Lopetan entisen työmiehen päiväkirjani tähän, koska olen mies, joka osaa sanoa ei. Enkä usko, että tästä minunkaan taivas putoaa.

Paul Osipowin näyttely on Orimattilassa 24.11. asti.

kari.naskinen@gmail.com