keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Viiltoja sydämen


Fado (”kohtalo”) on portugalilaista kansanmusiikkia, jonka tunnemaisemina ovat kaipuu, kaiho, koti-ikävä, melankolia ja nostalgia. Nyt lahtelaiset Julia Vuorinen ja Pekka ”O Diabo” Virtanen esittävät uudella LP-levyllä O Gosto de ser Triste Rauli Nordbergin fado-lauluja. Nordberg on tehnyt sanoitukset 13 lauluun, säveltänyt niistä kolme, ja muut säveltäjät ovat Mikko Kalliomaa, Raimo Hast, Jan Dobrowolski, Marko Häkkinen, Jussi Rasinkangas ja Matti Fredi Siitonen.

”Eivät nämä varsinais
ta aitoa fado-tyyliä edusta, mutta niiden samaa henkeä olemme tavoitelleet – sellaista surusta nauttimista”, sanoi Nordberg. ”Onhan tämä sillä tavalla meille suomalaisille tuttuakin, että fadot muistuttavat tietyllä tavalla suomalaisia mollivoittoisia melodioita. Meilläkin on aina jonkinlaista kaukokaipuuta aavan meren tuolle puolen. Fadon kiihko ja temperamentti kuitenkin erottavat ne meikäläisistä surun ja kaihon iskelmistä.”

Levyn portugalilainen nimi on kappaleiden tunnelmaa tulkiten
Viiltoja sydämen. Levy on jatkumoa niille paikkaan sidotuille Nordbergin tekemille levyille, joita tätä ennen ovat olleet Harjujen Laulu (Lahti, 2006), Chango (Pariisi, 2008) ja Buenos Aires Suite (2017). Muutama vuosi sitten Lissabonissa ja Madeiralla viihtyessään Nordberg sitten teki uusia lauluja, jotka nyt muodostavat levyllä encoren tälle kaupunkitrilogialle. Vaikka on Nordberg tehnyt muitakin paikkaan tai alueeseen sidottuja levyjä, kuten todistavat ainakin levyhyllystäni löytyvät Sininen laulu (Lahti, 1991), Kuusikutonen (Route 66, 2010) ja Kuninkaantie (Turku – Viipuri, 2013).

Portugalin viiltoja esittävät nyt Lahden musiikkiopiston pop-jazz-laulunopettaja Julia Vuorinen ja
Suomen parhaisiin kitaristeihin kuuluva Pekka ”Devil” Virtanen. Julia Vuorisesta Ulla-puolisoni kommentoi levyä kuunnellessamme, että tulevat mieleen Anneli Saariston voimakkaat tulkinnat. Totta on, ja vetävimmin Julia Vuorisen ja Virtasen osaaminen tulevat esille kappaleessa Viiltoja sydämen, iskelmällisessä Fadovillikissassa, Conquistadorissa, Fernando Pessoan runoon perustuvassa Tuhansien portaiden lumossa ja Coimbran vihreästä viinissä (parantaa surun kuin Portugalin huhtikuu).

Tämän kuvan Rauli Nordbergista nappasin Neloskanavan nettisivulta Haluatko miljonääriksi -ohjelmasta, jossa Nordberg voitti viime vuonna 60 000 euroa.

                                       kari.naskinen@gmail.com