lauantai 16. syyskuuta 2023

Pakotteet ovat jääneet rippusiksi


EU-maat ja varsinkin Suomi ovat Venäjä-pakotteissaan kaikkein tiukimmalla linjalla. Nyt pakotetaan myös yksityiset venäläiset palaamaan takaisin rajalta, jos yrittävät EU-alueelle venäläisillä rekkareilla varustetuilla autoilla. Tämä on uusi pakotekeino, joka koskee tuotteiden ja teknologian viennin ja tuonnin lisäksi myös tavallisia ihmisiä, vaikka heidän nimiään ei pakotelistalla olisikaan.

Pakotejärjestelmä kuitenkin vuotaa kuin seula. Viimeksi on kummastusta herättänyt, että
Viron pääministerin Kajas Kallaksen puolison Arvo Hallikin yritys on jatkanut liiketoimia Venäjällä sodan alkamisen jälkeen ja antanut lainaakin venäläiselle yritykselle; vastaavanlainen tapaus Suomessa: Eurooppa-ministeri Anders Adlercreutzin vaimon veljen yritys on vienyt Venäjälle talvirenkaiden nastoja, ja tämä vientisopimus päättyy vasta ensi vuodenvaihteessa.

Suomi on joka tapauksessa pakotetoiminnan kärjessä. Venäjällä toimineista suomalaisista yrityksistä runsaat 30 %
on jättänyt Venäjän ja lisää on lähdössä koko ajan. Ruotsalaisyrityksistä on Venäjältä häipynyt 17 %, ranskalaisista 10 %, japanilaisista 3 % jne.

Pakotteet rassaavat Venäjän taloutta, mutta Venäjän-vastaisissa pakotteissa on porsaanreikiä ja harmaatuonti rehottaa, kuten Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkimusohjelman johtaja
Arkady Moshes on todennut: ”Talouspakotteiden vaikutus Venäjän talouteen on toistaiseksi ollut hyvin rajallinen. Kremlillä on edelleen varaa sodan rahoittamiseen. Paras todiste siitä ovat ne valtavat summat, joita maksetaan sotilaille palkkana ja korvauksena perheille, jos sotilas kaatuu rintamalla. Puolustusteollisuutta on avokätisesti rahoitettu toimimaan kellon ympäri. Sotaa käyvän Venäjän budjettialijäämä on pienempi kuin monilla länsimailla rauhan aikana.” (HS 2.9.2023)

Kirjassaan
Riisutut naamiot (Readme, 2023) Arvo Tuominen kirjoittaa, että talouspakotteiden tavoitteiden ja niiden todellisten vaikutusten välillä on on itsepetoksen kuilu. Miten Venäjää häiritsi esimerkiksi se, että Nokia myi rengasbisneksensä puoli-ilmaiseksi venäläiselle toimijalle, koska tämähän oli pikemminkin lahja Venäjän taloudelle ja siten myös sodankäynnille? Venäjä on saanut ostettua muitakin hyviä ulkomaisia yrityksiä pilkkahintaan ja samalla on siirtynyt paljon tietotaitoa venäläisille. Vuonna 2022 Venäjän talous kyllä supistui 3 %, mutta lännessä sen ennustettiin laskevan noin 15 %. Nämäkin naamiot olisi hyvä riisua.

Lännen on silti pidettävä pakotteet päällä, mutta niiden vaikuttavuuteen on suhtauduttava varauksin. Kun länsi on kääntänyt poskensa Venäjälle, niin Venäjällä on toinen pos
ki idän pussattavaksi, ja vanhaan venäläisen tapaan otetaan suudelmia myös suulle, otsaan ja päälaelle. Näin jää tilaa myös etelän ystäville varsinkin, kun Brics-maiden ryhmään tulee ensi vuoden alussa kuusi uutta maata. Sen jälkeen Brics-maissa asuu puolet maapallon ihmisistä.

kari.naskinen@gmail.com