sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Lahtea ollaan palauttamassa kärrypolkuaikaan

Kun aikoinaan lähdin synnyinkaupungistani Jyväskylästä, siellä kaikki kadut olivat kaksikaistaisia, siis yksi suuntaansa. Sellainen oli kaupungin läpi mennyt nelostiekin. Asuttuani Lahdessa muutaman päivän soitin Jyväskylään, että nythän vasta olen päässyt oikeaan kaupunkiin. Se oli sitä aikaa, jolloin Lahti oli Suomen nuorin kaupunki, kun kirkonkyliä ei vielä ollut alettu muuttaa kaupungeiksi.

Lahti oli moderni kaupunki. Kadut olivat leveitä ja kaupunki näytti hienolta. Liikennevalotkin olivat Aleksanterinkadun ja Vesijärvenkadun kulmassa. Tavaratalojakin oli pääkadun varrella kaksi. Taisin siinä puhelussa sanoa, että Lahti vaikuttaa jopa amerikkalaiselta.

Tällä hetkellä Lahtea kuitenkin viedään takaisin niihin aikoihin, jolloin Lahti oli vasta ison Hollolan pitäjän kylä. Katuja kavennetaan ja autoliikennettä ohjataan esikaupunkialueilla olevien markettien parkkipaikoille. Moderni Lahti hävitetään.

Varsinaisia perusteita tälle muutokselle eivät kaupungin tämän sektorin virkamiehet eivätkä heidän alaisinaan toimivat poliitikot osaa sanoa. Esimerkiksi Mukkulankadun muuttaminen kaksikaistaiseksi. No kun pitää muuttaa, että saadaan katu kaksikaistaiseksi. Sitten kun on saatu, voidaan keskelle katua tehdä kolme metriä leveä koroke.

Odottakaapa vain, kun eteläinen ohitustie valmistuu. Sitten vasta myllerrys alkaa, koska liikennettä ohjautuu sinne ja kaupungin keskustan katuja voi taas kaventaa. Esimerkiksi Hämeenlinnankadulta, Mannerheiminkadulta ja Lahdenkadulta niistetään ajokaistoja pois, sillä niiltähän liikennettä siirtyy ohitustielle.

Lahti ei tietenkään ole yksin tällaisen touhotuksen kanssa. Maan uusi hallituskin antaa kannustavaa esimerkkiä, koska sen kolme vihreää puoluetta ovat sitoutuneet maapallon pelastamiseen. Mukkulankadun ja muiden valtaväylien kaventaminen auttaa tässä hankkeessa, koska näin autoilijat autoilevat vähemmän ja auttavat maapallon hienossa yhteisessä asiassa.

Lahden katujutuista kannattaa myös lähettää valokuvia opiksi ja ojennukseksi Kiinaan ja Japaniin, joissa Lahden herrojen lähetystöt alati hyppäävät.

kari.naskinen@gmail.com