torstai 19. heinäkuuta 2018

Suomi ensin


Seiska-lehden paparazzin nappaama valokuva Sauli Niinistöstä iltaoluella on levinnyt lehdistöön kautta maailman. Niinistö oli muutaman työkaverinsa kanssa mennyt Trumpin ja Putinin vierailun jälkeen läheiseen katukahvilaan ilmeisesti käymään läpi sitä, miten päivä oli järjestelyiltään ja muutenkin onnistunut.

Eivät pystyisi Trump tai Putin samaan. Täällä maailman auvoisimmassa paikassa kaikki on kuitenkin toisin. Tämän viikon tiistaina olin Lahden satamassa nauttimassa lounaaksi letun ja mansikkahilloa, kun siitä vierestä käveli kilpa-ajaja Valtteri Bottas koiransa kanssa. Samassa pöydässä istunut mies kysyi minulta, että "onkos tuo se ralliajaja", mutta kukaan ei Valtteria häirinnyt.

Sama se on kaupungin keskustassa. Kun Janne Ahonen tai Jari Litmanen liikkuu kaupungilla, saa liikkua ihan vapaasti. Samoin Tarja Halonen käy kaupassa Helsingin Kalliossa ilman turvamiehiä ja ilman ongelmia.

Suomessa annetaan tämän tason suuruuksillekin oma rauhansa silloin, kun he eivät ole töissä. Sitten on eri asia, kun esimerkiksi urheilija tai poliitikko esiintyy omassa työympäristössään, niin silloin mennään pyytämään nimikirjoituksia tai muuten vain juttusille.

Turussa se yksi terroristi hyökkäsi ihmisten kimppuun puukon kanssa, mutta yleisesti ottaen vanha sanonta lintukodosta pitää edelleen paikkansa. Täällä on hienoa olla ja elää. Nyt on tietenkin vähän liian kuuma ja talvella joskus liian kylmä, mutta ne ovat sivuseikkoja.

kari.naskinen@gmail.com