tiistai 17. heinäkuuta 2018

Sauli Niinistö: Suomi haluaa olla Venäjän vihollinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli silminnähden ärsyyntynyt, kun hän Trumpin ja Putinin lähdettyä piti oman tiedotustilaisuutensa. Syy oli se, että tiedotusvälineet maailmalla olivat leimanneet Suomen puolueettomaksi maaksi. Suomesta oli käytetty puolueettomuutta ja liittoutumattomuutta kuvaavia englanninkielisiä termejä neutral, unallied ja nonaligned. Niinistö torjui tällaiset väärinkäsitykset ilmoittamalla, että Suomi on EU:n jäsen ja Naton yhteistyökumppani.

Niinistön kanta on se sama, mikä on valtaosalla Suomen herroja: jos kolmas maailmansota syttyisi, pitäisi Suomen olla Naton puolella Venäjän vihollisena. Suomen kansalaisista ylivoimaisesti suurempi osa on kuitenkin Nato-jäsenyyttä vastaan kuin sen puolesta. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että ei haluta lähinaapuria Venäjää myös lähiviholliseksi.

Suomen leimaamista puolueettomaksi valtioksi pahoitteli tänään myös Ilta-Sanomat. Sanoma-konsernin lehdistä se tuo julki aina ne kovimmat kannanotot, joita päälehti Helsingin Sanomat joskus sievistelee. Lisäksi ärtymystä herätti se, että eilen Helsingissä Putin näytti valtiomiehenä vievän selvän voiton Trumpista.

Niinistö ja Suomen muut militaristit unohtavat tietoisesti sen, että vaikka Suomella ja Venäjällä ei enää ole Yya-sopimusta, niin Suomen tasavalta ja Venäjän federaatio ovat sitoutuneet säilyttämään yhteisen rajan hyvän naapuruuden ja yhteistyön rajana Etykin päätösasiakirjan mukaisesti sen loukkaamattomuutta ja toistensa alueellista koskemattomuutta kunnioittaen.

Sopimuksen 4. artiklassa todetaan, että ”sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän aseelliseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan”.

Suomella on siis tämä 27.7.1992 allekirjoitettu sopimus Venäjän kanssa ja vastapainoksi Suomella on isäntämaasopimus Naton kanssa. Tasapeli. Suomi on siis puolueeton.

kari.naskinen@gmail.com