perjantai 16. kesäkuuta 2017

Kepu on edelleen maalaisliitto

Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku vaativat yhteisessä kannanotossaan, että sote- ja maakuntauudistus pannaan uuteen harkintaan, koska isot kaupungit on ohitettu asian huonossa valmistelussa. Hallituksen lähestymistapa uudistukseen on kapea ja liian kaavamainen. Uudistuksen valmistelussa ei ole arvioitu mitenkään sen vaikutuksia kaupunkien asukkaihin eikä siten myöskään vaikutuksia Suomen kilpailukyvylle ja kaikkien suomalaisten hyvinvoinnille.

Suurten kaupunkien johtajien mielestä toimivallan siirrot maakunnille ja kuntien veropohjan voimakas kaventaminen vievät pohjan isojen kaupunkien omiin vahvuuksiin perustuvalta kilpailukyvyn parantamiselta, elinvoiman kehittämiseltä ja investoinneilta.

Ilman virallista julkilausumakielenkäyttöä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo Kuntalehden uusimmassa numerossa, että varsinkin maakuntauudistuksessa kuljetaan kaikkia globaaleja trendejä vastavirtaan:

”Globaali talous on menossa siihen suuntaan, että se on isojen kaupunkiseutujen välistä kilpailua. Me sen sijaan siirtyisimme malliin, jossa kaupunkiseutujen mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elinvoimaansa vähennetään ja siirretään maakunnille.” (Kuntalehti 15.6.2017)

Tämä on tietenkin kepun hanke, johon kokoomus on lähtenyt isolla lehmänkaupalla. Kokoomus saa tässä kaupassa valinnanvapauden terveydenhuoltoon, ja Timo Soinin vanha persuryhmä on hyväksynyt kaiken, kunhan pysyy herrojen kelkassa.

Vapaavuori on ihmeissään siitä, että kansakunnassa ”on hiljaista silloin, kun ollaan tekemässä historian ehkä suurinta hallintoremonttia” – yhtä suurinta kepun kaappausta myös.

Kaupunkipolitiikkaa ei oteta tosissaan. Kaupungit kasvavat, mutta Juha Sipilä pyrkii huolehtimaan toisenlaisista alueista. Nykyistä voimakkaammassa maakuntasysteemissä on helpompi antaa lisähappea tarvittaessa Karstulalle, Kempeleelle, Kyyjärvelle, Kärkölälle, Kärsämäelle ym.

kari.naskinen@gmail.com