keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Uusi Espilä avattu ViipurissaViipurissa asuneet suomalaiset muistavat ravintola Espilän, joka sotien aikana tuhoutui tulipalossa. Nyt samalle paikalle Torkkelinpuistoon on valmistunut uusi ravintola, nimikin on Espilä ja arkkitehtonisesti se mukailee vanhaa Espilää. Pitkään kestäneen rakennushankkeen takana on viipurilainen kahvilayrittäjä Konstantin Fomitsev, joka muutama viikko sitten pääsi avaamaan ravintolan.

Rakennus muistuttaa vanhaa Espilää, mutta ei ole yhtä koristeellinen. Korkean keskiosan molemmin puolin on matalammat ”sivukappelit”, sisäkorkeus ravintolasalin korkeassa osassa on kymmenkunta metriä. Alkuperäistä Espilääkin on sen verran, että kun puistokäytävältä nousee kohti ravintolaa, siinä on ensimmäiseksi vanhat kiviportaat säilyneinä vanhan Espilän ajalta.

Rakentamisen alkuvaiheessa muodostui ongelmaksi arkeologia: kun kaivuutraktorit aloittivat tontilla, heti osui kauhaan jokin muinaismuisto ja työt keskeytettiin. Arkeologiset tutkimukset kestivät sen jälkeen useita vuosia.

Vanha Espilä-ravintola valmistui 1898. Sen nimi oli alun perin Esplanad, mutta muuttui puhekielen mukaisesti pian Espiläksi. Sen suunnitteli Brynolf Blomqvist, joka oli aikaisemmin toiminut Viipurin kaupunginarkkitehtina. Blomqvist oli syntynyt Viaporissa 1855, ja ennen Viipuriin siirtymistään hän suunnitteli Helsinkiin mm. kaksi kerrostaloa Katajanokan Rahapajankadulle ja Kappeli-ravintolan soittolavan.

Soittolava oli Espilässäkin, ja kun se paloi kansalaissodan aikana, suunnitteli uuden lavan Viipurin kuuluisin arkkitehti Uno Ullberg 1933.

Espilä oli aikoinaan Viipurin kesäelämän keskus. Siellä viihtyivät herrat, toimittajat ja taiteilijat. Talvisin varsinkin vauraampi väki siirtyi iltoja istumaan läheiseen Knut Posseen, joka toimi sanomalehti Karjalan uudessa toimitalossa (nyk. Hotelli Viipuri).

Uusi Espilä lähellä Karjalankadun kulmaa on komea. Asiakaspaikkoja on silmämääräisesti ainakin 150 eli yhtä paljon kuin vanhassakin Espilässä. Isot lasiseinät saavat viimeistään kesällä aikaan sen, että puistonäkymät ovat hienot. Ulkoterassikin tietenkin tulee, kuten oli vanhassakin Espilässä.

Ennen alkuperäistä Espilää oli suunnilleen samassa paikassa puurakenteinen ravintola, Frans Egid Ehrenburgin rakennuttama Belvedere, mutta se paloi 1887.

kari.naskinen@gmail.com