perjantai 30. joulukuuta 2016

Kevyttä rakkausviihdettä perheen vanhimmille

Alexandre Astruc, Jacques Becker, Robert Bresson, Marcel Carné, Claude Chabrol, Jacques Demy, Jean-Luc Godard, Claude Lelouch, Louis Malle, Jean Renoir, Alain Resnais, Francois Truffaut, Jacques Rivette, Jean Rouch. Lista olisi paljon pitempikin, mutta sille listalle ei Nicole Garcia mahdu. Hänen ohjaamansa Kaikki mitä rakastimme on monimutkaisesta rakkaussisällöstään huolimatta kevyt humaus, joka ei jälkeä jätä, paitsi että Marion Cotillard (kuvassa) on taas loistava roolissaan.

Eletään 1950-luvun alkua Bargemonin kylässä eteläisessä Ranskassa. Gabrielle on rakastunut tai ihastunut kylän opettajaan, mutta kun tämä torjuu Gabriellen, ei muita vaihtoehtoja naimahaluiselle tytölle jää. Vanhemmat kuitenkin järjestävät niin, että Gabriel naitetaan köyhälle muurarille Josélle. Gabrielle ilmoittaa, että rakkaus ei tähän liittoon sitten kuulu. Heikkohermoinenkin Gabrielle on, oikeastaan hullu.

Avioliitto kuitenkin toimii keinotekoisesti. José käy huorissa Lyonissa, koska Gabrielle pihtaa. Kun José kertoo näistä reissuistaan, Gabrielle tälläytyy yhtenä iltana huoran näköiseksi ja sanoo, että anna hänellekin 200 frangia, niin saat. José suostuu, ja kun Gabrielle tuon operaation seurauksena saa keskenmenon lääketieteellisistä syistä, hänet kuskataan parantolaan. Siellä Gabrielle rakastuu toiseen potilaaseen Andréhen ja siitä varsinaisesti alkaa elokuvan juoni kehkeytyä.

Tarina on kuin jostain romanttisesta lukemistosta, ja kun kuviin saadaan myös seksiä, niin siinä tämä koko juttu onkin. Fyysisesti Gabrielle paranee ja lapsikin syntyy, ja katsoja pannaan arvuuttelemaan, kenenkähän tuo nyt on. Lopussa kaikki tietenkin selviää, ja yllättävä käännekin nähdään - taputetaan vaikka sille, että nyt on nähty Marion Cotillardista melkein kaikki.

kari.naskinen@gmail.com