torstai 4. elokuuta 2016

Pyynikillä ammutaan taas

Kävin Pyynikin kesäteatterissa, jossa menee Kari Väänäsen tv-sarjan pohjalta tehty näytelmä Taivaan tulet. Loppuunmyyty oli, ja niin oli myös kesällä 1961, kun näin siellä Tuntemattoman sotilaan. Muutakin yhteistä oli – taas ammuttiin, tällä kertaa kuitenkin vain kaksi laukausta haulikolla, minkä jälkeen Kemijärven terveyskeskuslääkäri nyppi hauleja konstaapeli Rauni Väänäsen takapuolesta.

Pyynikin pyörivä katsomo oli aikoinaan ihme. Edelleen se toimii hienosti. Lavasteita ei tarvitse vaihdella, kun kohtauksesta ja paikasta toiseen siirrytään kätevästi katsomon asentoa vaihtamalla. Teatterimuseon kuvasta näkyy, että katsomossa ei vielä 1961 ollut katosta.

Tuntematon sotilas oli valtava menestys. Se pyöri Pyynikillä yhdeksän kesää ja veti 350 000 katsojaa. Kaikkiaan Pyynikin kesäteatterissa on käynyt yli kolme miljoonaa katsojaa. Eikä vauhti näytä hyytyvän.

Tuntematon sotilas oli kova juttu pienelle pojalle. Kirjaa en ollut lukenut, mutta elokuvan (1955) olin alaikäisenä nähnyt, kun isäni oli elokuvateatterin tutun ovimiehen avulla saanut minutkin saliin. Pyynikillä asetelma oli otollinen, kun näyttelijöistäkin osa oli samoja kuin elokuvassa. Sen verran kovaa joukkoa oli, että panen tähän vähän nimilistaakin:

Olavi Ahonen
Ahti Haljala
Tapio Hämäläinen
Pentti Järventie
Kalevi Kahra
Reino Kalliolahti
Kosti Klemelä
Ahti Kuoppala
Åke Lindman
Matti Ranin
Veikko Sinisalo
Matti Varjo

Pyynikin kesäteatteri poikkeaa useimmista kesäteattereista siinä, että se tehdään aina ammattilaisten voimin. Taivaan tulien näyttelijöistäkin voi listaa laatia, sillä puolen vuosisadan päästä tämäkin joukko voi olla muistelemisen arvoinen:

Kake Aunesneva
Lotta Huitti
Esa Latva-Äijö
Rinna Paatso
Jarmo Perälä
Jukka Pitkänen
Ari-Kyösti Seppo

Lisäksi koska Kemijärvellä ollaan, mukana on myös oikea poro.

TURKKAKIN OHJASI

Tuntematon sotilas oli Pyynikilläkin Edvin Laineen ohjaama. Toisen kerran se otettiin siellä ohjelmaan 1997 Kalle Holmbergin ohjaamana, mutta sitä en nähnyt. Sen sijaan kävin Helsingin kaupunginteatterissa 1979 katsomassa Jouko Turkan ohjaaman Tuntemattoman, josta eturivissä istunut isäni sanoi, että oli paras teatteriesitys, minkä koskaan oli nähnyt. Taas kovaa kaartia, osa tuttuja Pyynikiltä ja lisäksi mm.

Sakari Halonen
Aarre Karén
Jyrki Kovaleff
Rolf Labbart
Pekka Laiho
Tauno Lehtihalmes
Matti Tuominen
Matti Pellonpää
Jukka-Pekka Palo
Pertti Palo
Kari Väänänen

Kolme vuotta myöhemmin Tuntematon esitettiin Petäjäveden kesäteatterissa, ja taas kommentti isältäni: ”Ylivoimaisesti paras kesäteatteriesitys, sen Pyynikin jälkeen.” (Petäjäveden uusi kunnanjohtaja Eero Vainio, SDP, ei vielä tuolloin ollut syntynyt.) Kristian Smedsin versiota (2007) isäni ei enää päässyt arvostelamaan.


Tuntemattoman
yksi hurjimpia kohtia on, kun Lehto, Määttä ja Rahikainen pannaan seisomaan kovennettua rangaistusta. Vahdiksi määrätään Hietanen – ”Te ole siin juur niinku Kolkatal.” Väinö Linnan romaanissa tilanne muuttuu hankalaksi, kun taivaalle ilmestyy 27 vihollisen lentokonetta, pommikoneita ja hävittäjiä. Pyynikillä ei 1961 tällaista operaatiota tietenkään pystytty järjestämään, vaan tuota ilmahyökkäystä markkeerasi yksi pieni siviililentokone.

KUOLEMIA PYYNIKILLÄ

Pahempiakin tilanteita Pyynikillä on ollut. Siinä aivan kesäteatterin vieressä Rosendahlin kaarteessa kuoli Pyynikin TT-ajoissa ruotsalainen Jack Lindh 1969, ja häntä ennen olivat vaarallisessa Varalan kaarteessa kuolleet jo Eino Pihkala 1935 ja Simo Kuustie 1948.

Vanhempaa historiaa on vuodelta 1918, jolloin punaisten joukkojen esikunta toimi Tampereen teknillisen oppilaitoksen talossa. Punaisten komentaja Hugo Salmela sai surmansa esikunnan saattueessa kiirastorstaina. Pyynikinharjun laella sijaitsevasta Thermopyleen kentästä tuli kaatuneiden punaisten tilapäinen hautausmaa, josta ruumiit myöhemmin siirrettiin joukkohautaan Kalevankankaalle.

Harvinaisempi Tuntematon sotilas on Tauno Pylkkäsen ooppera, joka oli Kansallisoopperan tilausteos Suomen 50-vuotisjuhlavuodeksi 1967. Solistikaarti oli vaikuttava:

Hannu Heikkilä
Matti Lehtinen
Peter Lindroos
Harri Nikkonen
Antti Salmén
Aatos Tapala
Vilho Vartiainen
Usko Viitanen
jne.

Näin oopperan Imatralla kesällä 1998, ja Lauri Maijala
ohjasi sen 2014 Oulussa, mutta en ole mistään lukenut, esitettäisiinkö se myös Suomen 100-vuotisjuhlavuonna jossakin.

kari.naskinen@gmail.com